Печат на тази страница

 Арно Дюмон: България е съкровище, интригуват ме сложните ритми на нейната музика

12 Сеп 2021 15:20
Световноизвестният композитор и китарист Арно Дюмон ще свири за първи път пред българска публика. Турнето започва от сцената на Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив на 17 септември. Вторият концерт е в София на 19 септември в Камерна зала “България” в София. 
Арно Дюмон е един от най-ярките и вдъхновени творци на Франция – с концерти в над 65 държави по света. Той идва в България за първи път по покана и със съдействието на Асоциация за културен обмен Art gallery Constantin, която се ръководи от д-р Константин Николов и съпругата му д-р Елена Радева Николова, семейство на български лекари, практикуващи във Франция от 20 години.
Арно Дюмон казва, че българската музика го вълнува силно, заради сложните й ритми, но също така допълва, че чувства България като едно съкровище. 
Маестро Дюмон даде специално интервю за българските медии, независимо от натоварения си график. 
Билетите за двата концерта са почти разпродадени. До тях ще се допускат зрители, съгласно всички противоепидемични мерки, които са в сила в България.
 
Господин Дюмон, след толкова много изключителни участия в различни държави по света, сега Ви предстои да излезете за първи път на българска сцена? Какво е усещането и какво знаете за България?
 
Усещането ми е, че България е по-голяма страна от собствената си площ. Чувствам я като един melting-pot, кръстовище между изток и запад, между румънския север и гръцкия юг. Оградена от съкровища, тя самата е съкровище! Сложните ритми в музиката й ме интригуват много и считам Андрей Букурещлиев, французин от български произход, за един от най-невероятните музиколози на нашия век. Той е писал за Дебюси, Стравински и Бетовен както никой друг. И в същото време, той беше и значим композитор. Искам да завърша с това, че един от най-брилянтните ми ученици е българин (и французин от дълго време). Това е Атанас Уркузунов, който е китарист и също композитор. 
 
Останах и с чудесни впечатления от Пловдивския камерен хор, които дойдоха във Франция на турне по моя покана. В техния репертоар беше включена моя меса, изпята с толкова вдъхновение и музикална класа. Бих искал в бъдеще да подновим тази инициатива и с някой български струнен оркестър.  
 
Преди три месеца в Париж вие присъствахте на концерт на Ансамбъл „Академика“ към Академията за музикално танцово и изобразително изкуство в Пловдив, кое е първото нещо, което си помислихте, когато слушахте техните изпълнения?
 
Много добро професионално ниво, различни типове музика и обещаващ ентусиазъм !
 
Младите музиканти и техният ръководител проф. Стела Митева-Динкова ще ви партнират в предстоящите Ви концерти в Пловдив и София. С какво ще изненадате публиката?
 
 
Ще свиря музика просто както винаги съм го правил - със страст и фантазия, което си е моя запазена марка, обграден и вдъхновен от приятели.  Елена Сан Роман, която ме придружава ще изпълни типично, коренно фламенко - две пиеси. Ще завършим концерта в дуо с пиеса, която съм създал специално за случая. Това са два концерта - с две различни програми. В Пловдив на 17 септември ще изпълним испанска музика от 16-ти до 20-ти век. В София на 19 септември ще изпълня барокова музика, Шуберт, южноамерикански пиеси и лични композиции. 
 
 
Господин Дюмон, Вие сте известен като творец, който превръща в музика всичко до което се докоснете. Как възникна любовта ви към музиката? И мислите ли, че ковид кризата по някакъв начин повлиява върху този вид творчество?
 
 
Не съм такъв песимист! Музикантите имат нужда от самота, за да се конструират. Тази пандемия ги въвлече в самота, която в известен смисъл е крайно необходима на изкуството. Но от друга гледна точка, много труд отиде на вятъра. Бяха анулирани спектакли и концерти. Необходимостта от признание от публиката, която е нужна на артистите, остана незадоволена. Пустинята в сценичните изкуства постави всички на едно ниво – включително и творците, чието изкуство не е спонсорирано наравно с другите. Надявам се талантът да ги разграничи отново. 
 
 
Концертите Ви в България, се организират от Асоциация за културен обмен Art gallery Constantin. Какви са вашите впечатления?
 
 
 
Моите са впечатления са най-прекрасни! Невероятно е да бъдеш подпомогнат, да ти се осигури душевен и физически комфорт  - всичко, което е необходимо за един човек на изкуството. Чувствам онзи заразен оптимизъм, който ти помага да погледнеш в бъдещето. 
 
 
Вие сте известен и като хроникьор и преводач, освен като композитор и педагог. Какво послание бихте искали да изпратите до българската публика, която ви очаква?
 
 
 
Силно съм нетърпелив да усетя приема на българската публика, надявам се и нейната любов! 
 
 
 
Вашият любим цитат? 
 
 
Ще завърша с думите на Рубинщайн, който каза на Алфред Корто - “Уважаеми, Бетовен не се свири, той трябва да се претвори“.

Main Menu