Арно Дюмон: България е съкровище, а музиката силно интригуваща!

12 Сеп 2021 15:23
 
Световноизвестният композитор и китарист Арно Дюмон ще свири за първи път пред българска публика. Турнето започва от сцената на Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив на 17 септември. Вторият концерт е в София на 19 септември в Камерна зала “България” в София. 
Арно Дюмон е един от най-ярките и вдъхновени творци на Франция – с концерти в над 65 държави по света. Той идва в България за първи път по покана и със съдействието на Асоциация за културен обмен Art gallery Constantin, която се ръководи от д-р Константин Николов и съпругата му д-р Елена Радева Николова, семейство на български лекари, практикуващи във Франция от 20 години.
Концертът „Испански нощи“ в Пловдив е на 17 септември и в него ще участва и Елена Сан Роман - една от малкото жени китаристки, които свирят фламенко. На сцената ще излезе и Ансамбъл „Академика“ към АМТИИ в Пловдив.
В програмата на концерта са включени едни от най-хубавите музикални произведения, създадени през вековете от и за Испания - Исаак АЛБЕНИЦ, Хоакин РОДРИГО, Франсиско ТАРЕГА, Жорж БИЗЕ и други. Танците и хореографията са на Яна Димитрова и Ангел Раков от танцова формация „Тракийски дар“, а водещ на концерта ще бъде актрисата Анна Танчева.
На 19 септември в Камерна зала „България“ в София Арно Дюмон ще изпълни барокова музика, Шуберт, южноамерикански пиеси и лични композиции.
Маестро Дюмон е подготвил и изненади за българската публика, а сред тях е специално създадена от него пиеса, която ще звучи за първи път на сцена. 
„Ще свиря музика както винаги съм го правил - със страст и фантазия, което е моя запазена марка“, уверява Дюмон. 
  
Сложните ритми на българската музика вълнуват силно
 
Арно Дюмон казва, че България е истинско съкровище, а българската музика – силно интригуваща със сложните си ритми. 
„Усещането ми е, че България е по-голяма страна от собствената й площ. Чувствам я като един melting-pot, кръстовище между изток и запад, между румънския север и гръцкия юг. Оградена от съкровища, тя самата е съкровище! Сложните ритми в музиката й ме интригуват много и считам Андрей Букурещлиев, французин от български произход, за един от най-невероятните музиколози на нашия век. Той е писал за Дебюси, Стравински и Бетовен както никой друг. И в същото време, той беше и значим композитор“, казва с вълнение Арно Дюмон.
 
Арно Дюмон дава висока оценка на българските музиканти
 
Маестро Дюмон не скрива радостта си от факта, че един от най-брилянтните негови ученици е българин – това е Атанас Уркузунов, който е китарист и също композитор.
Маестро Дюмон е с чудесни впечатления от Пловдивския камерен хор, който е бил на турне във Франция по негова покана. Оценява и професионалното ниво на Ансамбъл „Академика“ към Академията за музикално танцово и изобразително изкуство в Пловдив, който преди месеци изнесе концерт в Париж.
Арно Дюмон не е песимист от ситуацията, която е свързана с пандемията от Covid-19. Смята дори, че тя осигурява необходимата за всеки музикант самота. 
Билетите за двата концерта са почти разпродадени. До тях ще се допускат зрители, съгласно всички противоепидемични мерки, които са в сила в България.

Main Menu