Печат на тази страница

ИЗЛЕЗЕ ПОСЛЕДНАТА КНИГА ОТ ТРИЛОГИЯТАЗА ЯПОНИЯ НА ЮЛИЯНА АНТОНОВА-МУРАТА

14 Сеп 2021 16:26

 

В последните два дни на Алея на книгата 2021 на книжния щанд на Книгомания се появи последната книга от трилогията на Юлияна Антонова-Мурата. „Сан сан, Япония“ е онзи светъл лъч, който пронизва съзнанието, за да остави следа“, казва самата авторка за новото томче с истории за доброто, разказани от сърце. Това означава и „сан сан“ – слънчев лъч, мек и пламтящ.Дизайнер на корицата и оформлението на „Сан сан, Япония“ е Тодор Манолов. От 15.09. книгата ще бъде заредена и в книжарниците.

Новият сборник включва 57 истории (придружени с цветни снимки), които са естествено продължение на стремежа на Юлияна Антонова-Мурата да раздипля пред читателя пласт по пласт многоликата душа на японската култура и начин на мислене. А когато това е направено с обич, разбиране и преклонение, винаги докосва сърцето. „Сан сан, Япония“ ни среща с над 30 герои и техните истории, които ще ни донесат смирение, вдъхновение и един различен поглед към живота; носят усещане за „мияби“ – един от най-старите традиционни идеали, като при общуването с тези герои липсва грубост, преднамереност, иронизиране; учат ни да живеем красиво красиво и достойно, да чакаме спокойно и че „истинското търпение е да се търпи нетърпимото“.

„Сан сан, Япония“ е посветена на любовта. Не тайнствената и не мечтаната. Онази – разпознаваемата, простичката, сърдечната, уловимата, видимата. Без усложнен процес на дешифриране на чувството. Интересувам се от чувствата на японците. Несъзнателно се стремя да се срещам и да разговарям с обикновените хора тук. Това са моите уроци на отношение на добрия индивид към света и околните“, пише в предговора си и авторката си.

 

Книгата има и още един предговор – от Ирина Тенчева, която също споделя възхищението си от новия том с истории от Япония: „Простичката, ясната, устойчивата, неискаща и безусловна обич, която човек носи като ръчен багаж през цялото си земно пътешествие, всъщност е единственото наследство, което може да се остави и предаде. Това послание прозира от събраните в този сборник истории за малкото голямо ОБИЧАНЕ, което японците прилагат във всеки аспект от живота си от най-ранна възраст, та до самия му край. Без да искат да се изтъкнат, без да чакат облага и без да захранват егото си, те тихо, постоянно и с чувство на удовлетворение практикуват умението да дават подкрепа и обич на децата,на бедните, на богатите, на умиращите, на скърбящите, на успешните, на животните, дори на вишневия цвят и на…града си. „Сан сан, Япония“ е книга, която ще ви помогне да се осмелите да погледнете непредубедено и своя живот, за да установите, че ако го живеехте по японски (или ако той бепреразказан от Юлияна Антонова-Мурата), то в него щеше да има повече обич и естетика“.

 

Завинаги в сърцето ви ще останат Фуджита сан, господин Укита, професор Цундоку, ще получите непринуден урок по калиграфия и какво символизира йероглифът за любовта, ще научите кое е дървото на Токио, защо японците толкова много уважават българите, както и колко мъдри са японските поговорки.

 

Последният раздел в книгата носи оптимистичното заглавие „Може, може България“ – в тези разкази ще прочетем за редица успешни българи в Япония. Прекрасно е хрумването на Юлияна Антонова-Мурата именно така да завърши своята трилогия – с пожелание и увереност, че балканският ни нрав не ни ограничава, а напротив, дава ни енергичност и устрем да изявим талантите и уменията си.

 

Сред първите читатели на „Сан сан, Япония“ са още Магдалена Гигова (редактор на изданието), Веско Ешкенази и Биляна Петринска. Ето и техните отзиви:

 

„Сан сан, Япония“ е нежен звън от душата на Юлияна Антонова-Мурата. Авторката излива любовта си към японския морал и съпричастност. Разкрива Страната на изгряващото слънце каквато никога няма да я видим, защото преживяванията и чувствата са си лично нейни. И неусетно се влюбваме в Япония безрезервно. – Магдалена Гигова (журналист и писател)

 

„Юлияна Антонова-Мурата пише за едни истински хора, които е срещала и които на пръв поглед са обикновени. Но запознавайки се с тях и предавайки историите им по нейния увличащ читателя стил, пред нас се изграждат образи за хора, за които уважение, съпричастност, достойнство и понякога саможертва са част от тяхното ежедневие.

„Сан сан, Япония“ ще ви отведе в света на Страната на изгряващото слънце, ще ви разкаже по един изключително приятен и деликатен начин за обаятелната култура на отношенията там, за хората и техните порядки, за тяхната същност, като всичко това е описано по един великолепен начин“ – Веско Ешкенази, цигулар, концертмайстор на Кралски Концертгебау оркестър

 

Книгите на Юлияна Антонова-Мурата са като самата нея – фини и деликатни, говорещи за Смисъла, за Човека, чрез неговите ежедневни помисли и постъпки. Грижата за Света е на пиедестал, а деликатността и възпитанието на душата е начин на живот. Япония – една моя мечта за изгрева и вишневият цвят! Обич, Благородство и Духовност. Там, където общото е лично твое. Където си срещат последните технологии с топлината на жеста към другия. – Биляна Петринска, актриса

 

 

Юлияна Антонова-Мурата е завършила 91-ва Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов“, след което немска филология и психология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Като дългогодишен дипломат и съпруга на японец тя има възможността да живее на различни места по света – Германия, Русия, Англия, Китай, които опознава с любопитство и описва с любов. Има дипломатически специализации в Индия и Хърватия. Сърцето й обаче завинаги остава в Япония, където живее и до днес със семейството си. Юлияна Антонова-Мурата е българка по родолюбие, космополит по възпитание и японка по дух. Талантът й да открива вдъхновяваща история в дребната наглед случка, умението да говори с хората така, че да разкрият дълбините на сърцата си и дарбата да го опише изящно като в японска гравюра, превръща книгите й „Моши моши, Япония“ и „Укиуки, Япония“ в бестселъри.

 

Main Menu