Д-р Неделя Щонова: Вярвайте и бъдете вкопчени в живота!

18 Сеп 2021 12:50

 


„Вярвайте и бъдете вкопчени в живота!“ - това послание отправи към читателите популярната телевизионна водеща и специалист невролог д-р Неделя Щонова, която представи дебютната си книга „Хвърчило към рая“ в Пловдив.
„Много се радвам, че телевизията откри рано д-р Щонова, започвайки от „Евроком България“ и стигайки до БТВ“, с тези думи започна представянето на книгата известният журналист, продуцент и писател Георги Тошев. Той посочи, че в публичното пространство тя ще остане не само като красивата докторка, която ни среща с пациентски съдби, лекари и световни имена от науката. “Точно преди година на тази дата – каза Георги Тошев - Неделя защити своята научна докторска дисертация по неврология, тя е вдъхновяващ и човечен лекар, който непрекъснато помага на хората, тя помага на цялата телевизия bTV, когато някой има нужда или проблем, винаги откликва и подава ръка. Но освен всичко, тя вече има и тази своя книга, която от излизането си през май до момента, е реализирала толкова продажби, колкото никой съвременен български писател напоследък не е правил, дори и Георги Господинов, т.е. Неделя вече е и писател, и оглавява класациите за най-продавани книги в България“.
Георги Тошев сподели, че тайно е прочел ръкописа на талантливата тв водеща и го е харесал. „Аз съм много благодарен, че Неделя беше смела и издаде тази книга, за да я виждаме днес още по-цялостно, като личност, която убедително ни помага да намерим своя път“. Според Георги Тошев „Хвърчило към рая“ е изключително ценна, защото в нея няма лъжа. „Тази книга е пълна с човещина, която липсва в съвременния живот. Извън писателския талант, който надхвърли очакванията ми, прочетох книгата й два пъти, за да се убедя, че не греша, Неделя е написала книга с любов към другия. Всяка една от 75-те истории в нея е изключително вълнуваща. Всеки един от нас може да се идентифицира с героите, със случките, със ситуациите от живота на тези герои и всяка история се запомня. Зад всяка нейна дума има смисъл и стойност“, коментира Тошев. Той отправи пожелание към д-р Щонова да продължи да разказва вълнуващи и мотивиращи човешки истории.
Красивата тв водеща не скри вълнението си от публиката в родния Пловдив и сподели причините да започне да прави предаване в телевизия „Евроком България“ през октомври 2000 г. и да поеме в ново амплоа. „Винаги съм вярвала, че ние се раждаме с изключителен потенциал. И винаги съм искала да влюбвам хората в изумителните способности, които имаме, да разказвам за тях. Всички ги имаме, но понякога ги забравяме и живеем с непълна представа за това, кой сме и какво можем. За тези 20 години съм направила 1500 ефира и съм разказала 543 лични истории. И нито една от тях не завършва със смърт. Всеки един от моите герои в точка А, има сериозен житейски проблем, но после, в края, в точка Б се себенадмогва, израства, извисява себе си, като една птица Феникс от парещите въглени на мъката създава нов път и тръгва по него. Изправен, нов, облагороден, смирен и осъзнат. Избрала съм да пиша такива истории, защото това за мен не е книга, това е душата ми”, сподели авторът и започна да разказва част от тях, което просълзи доста хора в публиката.
В залата бе млада жена, пристигнала специално от Свиленград за премиерата, която д-р Щонова съвсем импровизирано покани пред публиката и разказа, че тя е преборила тежка онкологична диагноза, претърпяла е 8 операции, но избира да измести фокуса на своето внимание от трагедия в надежда и да продължи да живее с вяра. „През цялото време тя избира да остане вкопчи в живота, защото понякога вярата е по-силна от логиката. И ето я сега жива и здрава пред всички нас“, обясни обаятелната д-р Щонова. Според нея най-добрият сценарист е животът. „Бях благословена през изминалите 20 години да се докосна до тези съдби и съм много щастлива, че сега те могат да живеят във вашите сърца. Писах тази книга 10 години и се надявам моите „бели гълъби“ да направят гнезда от вяра, надежда и любов в ума на всеки читател. Моята молба към вас е “Останете винаги вкопчени в живота и вярвайте, че един целенасочен ум, постига чудеса“, подчерта д-р Щонова. Тя е на мнение, че „фокусът на нашето внимание определя качеството на живота ни“. И цитира една от героините си, която сравнява уреда за лъ четерапия с галантен ухажор. „Животът е изключително ценен. Шансът, че имаме дара да ходим по тази земя, да се родим, да ни има е важен и трябва да отговорим на този дар, като се развиваме, вдъхновяваме другите и бъдем устремени напред“, категорична е д-р Щонова.
„Неделя е човек, който не се състезава с никого. Тя плува в собствен коридор. Тя е изключително скромна. За последните 4 месеца, откакто тази разкошна книга излезе до момента направихме 3 тиража по 3 000 броя. Това е уникално явление“, сподели издателят на книгата Илиян Андонов. Според него Неделя Щонова и „Хвърчило към рая“ са най-добрата ваксина и припомни, че точно преди една година на тази дата Неделя Щонова защитава докторската си дисертация. „С тази книга тя ни показва, че чрез силата на борбения дух и вярата, човек може да пребори изключително сложни диагнози и състояния. Продължавай да пишеш! Продължавай да разпръскваш тъмнината! Продължавай да радваш хиляди сърца!“, заяви Илиян Андонов.
За премиерата на „Хвърчило към рая“ бяха пристигнали десетки приятели, колеги, общественици, бизнесмени. В края на срещата д-р Щонова раздаде автографи на своите почитатели и им подари изпълнение на любимата „Love story“ на рояла в културен център „Тракарт“.

Автор: Екатерина Кючукова 

Main Menu