С изложба и прожекция на филм в Пловдив започва „Седмица на Димитър Димов“

20 Сеп 2021 11:57

 

От днес в Пловдив започва „Седмица на Димитър Димов“. В Дом на културата „Борис Христов“ от днес - 20 септември в продължение на 14 дни може да бъде разгледана изложба, озаглавена „Литературната аптека на Д. Димов“. Ще бъдат изложени автентични опаковки на лекарства, описани в романите на писателя, от колекцията на Музея на медицината при МУ-Пловдив. Посетителите ще могат да видят и оригиналите на първите издания на романите на Димитър Димов. Откриването е в 17.00 часа. Лекари и фармацевти от Университета ще разкажат на достъпен език за медикаментите от литературната аптека. Ще бъдат представени снимки и документи от фонда на къща музей „Димитър Димов”, отразяващи периода на престоя му в град Пловдив. В 18.00 часа е предвидена прожекция на документалния филм „Триптих за Димитър Димов“ и творческа среща с неговите автори проф. Златимир Коларов – сценарист, и Валентина Фиданова-Коларова – режисьор. „ Триптих на Димитър Димов“ е първият документален филм в българското кино, който разказва за живота и творчеството на Димитър Димов.

 

Проявите, посветени на писателя и неговата творба, ще завършат с литературно четене на романа „Тютюн“. В навечерието на Европейския ден на езиците 26 септември, на 24 септември в 13.00 часа в Аудиторния комплекс на МУ-Пловдив български и чуждестранни студенти ще прочетат откъс от романа на различни езици.

Седмицата на Димитър Димов в Пловдив е част от Календара на културните събития на Община Пловдив и част от Плана за културна и социална дейност на Медицински университет – Пловдив. Медицински университет – Пловдив, съвместно с Националния литературен музей и Община Пловдив организират поредицата от събития, посветени на автора и неговия роман по повод навършването на 70 години от издаването на романа „Тютюн“ на любимия на поколения българи писател Димитър Димов. Романът е написан в Пловдив, по времето когато Димитър Димов е бил ръководител на Катедрата по анатомия и физиология в Пловдивския държавен университет „Паисий Хилендарски“.

Очакваме ви!

 

„Седмица на Димитър Димов“

20.09. | понеделник 17:00 ч.

Официално откриване на

„Седмицата на Димитър Димов в Пловдив“

Дом на културата „Борис Христов“

ул.“Гладстон“ 15

Вход свободен

 

20.09. – 03.10.

Изложба „Литературната аптека на Димитър Димов“

Представена от кураторите на Музея на медицината и на Къща-музей „Димитър Димов“

Дом на културата „Борис Христов“

ул.“Гладстон“ 15

Вход свободен

 

20.09. | понеделник, 18:00 ч.

Филмова прожекция на „ Триптих на Димитър Димов“

Първият документален филм в българското кино, който разказва за живота и творчеството на Димитър Димов. Творческа среща с писателката Теодора Димова, лекаря- писател проф. д-р Златимир Коралов и режисьорката Валентина Фиданова.

Дом на културата „Борис Христов“

Конферентна зала 2 ет.

ул.“Гладстон“ 15

Вход свободен

 

24.09.| петък 13:00 ч.

Литературно четене на откъси от романа „Тютюн“ на Димитър Димов, преведени на различни езици. В четенето ще участват български и чуждестранни студенти от МУ-Пловдив и е модерирано от филолози от Департамента за езиково и специализирано обучение.

Аудиторен комплекс в базата на МУ, бул. „Васил

Априлов“ №15А

Вход свободен

Main Menu