Откриха паметник на Никола Манев в Чирпан /снимки/

23 Сеп 2021 09:04

Монументален паметник в цял ръст на големия живописец Никола Манев / 28 август 1940-26 август 2018/ беше открит в Чирпан. Отлятата от месинг скулптура е дело на художника Владимир Кондарев, директор на художествена галерия „Георги Данчов-Зографина“.

Мястото , където се издига паметникът е в близост до монументалната фигура на любимия му поет Яворов в градския парк.

 

В Чирпан имаше и представяне на книгата „Тя, Цветана Манева“, написана от журналиста Георги Тошев и концерт на дамската струнна кросуовър формация „Destiny quartet“.

 

Над 150 са самостоятелните изложби на Никола Манев по целия свят.Около 3000 от картините му са притежание на галерии и частни колекционери. Близо 4 десетилетия, до самата си смърт той е сред малцината българи, чийто творби присъстват неизменно на Парижкия есенен салон.Преживе той дари много свои работи в различни населени места из цялата страна, в момента неговото име носят 12 галерии.

Носител е на наградата на френското правителство за чуждестранни художници-стипендианти (1966), на златен медал от конкурса "Шенавар" във Франция и на наградата за демокрация на къщата "Форд" в Париж (1968).Почетен гражданин е на Чирпан (2003), Варна (2012) и Пазарджик (2013). Носител беше на наградата "Златен век" - звезда, на българското Министерство на културата (май 2013). През октомври 2016 г., по време на Годишната среща на местните власти на Националното сдружение на общините в Република България e явен за "Общински дарител на годината за средни общини".

Main Menu