Печат на тази страница

За втори път Вълчан Петров получи „Наградата на Кмета“ на „Годишната изложба“ на Дружество на пловдивските художници

03 Дек 2021 10:11

Кметът Здравко Димитров, заедно с председателят на ДПХ Снежана Фурнаджиева откриха „Годишната изложба“ на Дружеството на пловдивските художници, в която тази година с общо 116 творби се представят 84-ма автори.

Сред гостите на събитието в изложбената зала „2019“ на ул. „Гладстон“ 32 бяха почетния консул на Чехия в Пловдив д-р Иван Соколов, заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, пловдивски творци от различни поколения, приятели, ценители и колекционери, дошли да преживеят една магична вечер с изкуството в навечерието на празниците. По-късно към тях се присъедини и Генералния консул на Турция. Вернисажът започна в 17 часа и продължи до 19 часа при спазване на всички противоепидемични мерки и представяне на „зелен сертификат“.

Традиционно на откриването се състоя и кратка церемония по връчването на Годишните награди в категориите - живопис, графика, скулптура, млад автор. Пет членно жури, в състав: Снежана Фурнаджиева – председател на ДПХ, Нели Ценова – живопис, Милена Бочукова – скулптура, Ивайло Григоров – графика и Десислава Христозова – експерт в отдел „Култура, археология и културно наследство“ на община Пловдив, възпитаник на НХГ „Цанко Лавренов“ и АМТИИ -Пловдив, определи победителите в отделните категории в оспорвана конкуренция от 19 номинирани автори.

 

Лидия Симеонова е определена за тазгодишната носителка на наградата за “Живопис”, като останалите номинира са Иван Шишков, Красимир Карастоянов, Вихра Григорова, Румен Манолов и Иван Краевски. В раздел “Графика” е отличена Антония Маринова - Crazy сред номинираните си колеги Панайот Панайотов, Йордан Велчев и Крикор Касапян.

За “Скулптура” носител на наградата е Живко Спасов, а останалите номинирани са Вячеслав Есенков, Свилен Костадинов и Петко Караколев. Наградата за „Млад автор“ отиде при Мирослав Арабаджиев, като номинирани едновременно с него са Борислава Сотирова, Христо Бозуков, Никола Гулев, Веселин Цаков и Светлана Желязкова. Всички наградени получиха грамота и парична премия в размер на 500 лева.

За втори път от учредяването през 2015 година, носител на „Наградата на Кмета“ стана Вълчан Петров. Той бе първият пловдивски художник, удостоен с тази награда преди 7 години. Другите номинирани тази година бяха Жорж Сопаджиев, Иван Шишков и Христо Николов.

През 2017 година, общинските съветници гласуваха с пълно единодушие званието „Почетен гражданин на Пловдив” на известния български художник, заради неговите постижения в областта на българското изобразително изкуството и по случай неговата 70-та годишнина. Маестро Вълчан Петров получи званието „Почетен гражданин на Пловдив“ на церемония, която се състоя по време на откриването на годишната изложба на Дружеството на пловдивските художници в същата година.

„Особено ми е приятно да сме заедно тук. Искам да ви уверя, че Пловдив се гордее с вас – пловдивските художници. Поздравявам ви за постиженията, които виждам тук, и ви уверявам, че в което и кътче в България и извън нея да отидем и кажем, че сме от Пловдив, винаги в отговор чуваме: “Имате прекрасни художници”. И ние много се гордеем. Макар че годините са трудни и дори ни е трудно да общуваме за съжаление, аз ви пожелавам още много творчески успехи, здраве за вас и вашите семейства и да се виждаме по-често през следващата година, каза в приветствието си на откриването Кметът Здравко Димитров.

След награждаването художници и гости си направиха снимки за спомен пред творбите. Здравко Димитров и Вълчан Петров също се фотографираха за спомен пред картината на маестрото.

 

Main Menu