Пловдивското певческо дружество „Ангел Букорещлиев“ кани на Юбилеен концерт

08 Дек 2021 12:21

 

Пловдивското певческо дружество „Ангел Букорещлиев“ има удоволствието да покани пловдивчани и гости на града на Юбилеен концерт по повод 125 години от основаването на дружеството. Събитието, което е под надслов "Песента сдружава, развеселява и утешава", ще се състои на 15 декември 2021 г. от 18.00 часа в залата на читалище „Шалом Алейхем – 1945“ на ул. Христо Г Данов № 20 и е с вход свободен!
Дружеството кани и всички свои бивши и настоящи хористи, приятели и спомоществователи на своя празничен, юбилеен концерт, който поради противоепидемичните мерки беше отлаган няколко пъти. На 15 декември, в изпълнение на заповедта на МЗ, всички присъстващи на събитието трябва да притежават зелен сертификат.
„Традицията е нещо хубаво. Това понятие съдържа в себе си презумпцията за сигурност, стабилност и предвидимост, особено в несигурни времена. Традицията в контекста на разбирането за културно – историческо наследство е пазител на цивилизационната памет, на усещането за родова, общностна цялост и сплотеност в името на някаква генерална идея или кауза. Традицията до голяма степен обуславя настоящето и играе ключова роля за формирането на визията за бъдещето! Като съществена част, формирала културно – историческия облик и традиции на Пловдив през последните повече от сто години трябва да отбележим Пловдивското певческо дружество „Ангел Букорещлиев“! Дружеството е културен феномен, чието развитие е разположено по времевия вектор на три столетия! Вратите на ППД „Ангел Букорещлиев“ са широко отворени за всички, които биха искали да споделят мотото на хора, че "Песента сдружава, развеселява и утешава". Изказвам огромна благодарност на отдел „Култура, археология и културно наследство“ на Община Пловдив и лично на заместник- кмета г-н Пламен Панов за огромната морална и материална помощ, която ни оказват“, каза по повод предстоящото събитие председателят на ППД „Ангел Букорещлиев“ д-р Борис Мирчев.
Като част от програмата на Община Пловдив по повод предстоящите Коледни празници, Пловдивското певческо дружество „Ангел Букорещлиев“ ще зарадва своите почитатели и с концерт на 24 декември, петък, от 12.00 часа на стълбите на „Каменица“.

За Пловдивското певческо дружество „Ангел Букорещлиев“:
Когато през 1895 година група ентусиасти взимат решение да създадат хор, те едва ли предполагат, че залагат основите на една традиция. Своят житейски, исторически път ППД „Ангел Букорещлиев“ започва на 4 март 1896 година на учредително събрание, когато любителският мъжки хор е преименуван в Пловдивско Певческо Дружество. Негов пръв председател е знаменитият словенец, създател на стенографията в България Антон Безеншек, а за диригент е избран Ангел Букорещлиев. Идеологията на новосформирания хор е ясно изразена в член 1 на неговия устав и гласи: "Певческото дружество се създава, за да развива и разпространява българското и славянско пеене и въобще художествената музика"…
Обществената значимост на дружеството е особено отчетлива през първите 50 години от съществуването му. Фактически то формира изцяло музикално – културния облик на град Пловдив до появата на Музикалното училище ( 1947 ) и Държавна опера Пловдив ( 1953 ).
В своята многогодишна история, дружеството постига многобройни професионални успехи у нас и в чужбина. Такива ярки примери са голямата награда „Златен дракон“ от хоровия фестивал в Ланголен (Уелс) 1976 (диригент Крикор Четинян) или участието в ораторията „Жана д‘Арк на кладата“ на Артур Онегер, съвместно с пловдивската филхармония под диригентството на Добрин Петков (1984 ).
Днес, 125 години по-късно ППД „Ангел Букорещлиев“ продължава да върви неумолимо по „пътя“ предначертан от неговите основатели в далечната 1896 и да развива и разпространява българското и славянско пеене и въобще художествената музика.

Всички, които имат желание и възможност да подпомогнат дейността на дружеството, могат да го направят на БАНКОВА СМЕТКА:
IBAN: BG 15 SOMB 9130 1060 0156 02 ОБЩИНСКА БАНКА АД

За контакт:
GSM +359 877197080 - д-р Борис Мирчев - Председател на ППД
e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Facebook : Пловдивско певческо дружество

Main Menu