Честват 1 година от откриването на Епископската базилика на Филипопол

18 Апр 2022 11:09

На днешната дата 18 април - Международен ден на световното културно наследство , точно преди една година се състоя официалното откриване на Епископската базилика на Филипопол - античният предшественик на днешния Пловдив, най-голямата раннохристиянска църква в страната.

Открита при разкопките монета на император Лициний (308-324) дава основание на хипотезата, че базиликата е сред първите, построени в Римската империя след легализирането на християнството през 313 г. Размерите, украсата и централното разположение на църквата в близост до форума на античния град свидетелстват за голямата и влиятелна християнска общност във Филипопол.

Базиликата е широка 36 м, дълга над 90 м и е с впечатляваща архитектура - централен и два странични кораба, апсида, нартекс (преддверие) и атриум (открит двор) с колонади. В централния кораб се издигал украсен с мрамор презвитериум (платформа за епископа и духовенството). Вътрешността й била украсена с колони с капители с християнски символи, стенописи и пищни мозаечни подове. Мозайките са и най-добре запазената част от сградата. Правени са на три етапа, образуват два пласта и имат обща площ от 2000 кв.м. Вече 1 година, Епископската базилика на Филипопол е един от най-посещаваните туристически обекти в България.

Днес - 18 април, в Епископската базилика ще бъдат открити две тематични изложби.

В 17.30 часа, Общински институт „Старинен Пловдив“ ви кани в откритото пространство около Епископската базилика (при лошо време – вътре в обекта), където ще бъде открита фотоизложба „Епископската базилика на Филипопол“. Тя е посветена на Международния ден за опазване на паметниците на културата и отбелязване на 1-вата годишнина.

В 18.00 часа ще бъде открита изложбата „Пътешествие из живите традиции. Нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа". Експозицията гостува в Пловдив по случай 50-ата годишнина от приемането на Конвенцията за опазване на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, Международния ден на световното културно наследство, 45-ия Международен ден на музеите и 1-вата годишнина от откриването на Епископската базилика на Филипопол. Събитието се организира по инициатива на Община Пловдив и Общински институт „Старинен Пловдив“ в партньорство с Регионален център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО и Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО. Изложбата показва ценни кадри от страните от региона в 18 пана, представящи нематериалното културно наследство на всяка страна членка на Регионалния център.

Main Menu