С откриване на две изложби бе отбелязана първата годишнина на Епископската базилика на Филипопол /снимки/

19 Апр 2022 13:26

С празник и откриване на две изложби, ОИ „Старинен Пловдив“ отбеляза Международния ден на световното културно наследство – 18 април и 1-вата годишнина от откриването на културен център Епископска базилика на Филипопол. Най-напред в пространството около Епископската базилика, гостите разгледаха фотоизложбата „Епископската базилика на Филипопол“, която проследява етапите на проекта по разкриване, консервация и експониране на античния предшественик на днешния Пловдив, най-голямата раннохристиянска църква в страната. Вътре в базиликата се състоя официалното откриване на втората изложба - „Пътешествие из живите традиции. Нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа", която гостува в Пловдив по случай 50-ата годишнина от приемането на Конвенцията за опазване на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, Международния ден на световното културно наследство, 45-ия Международен ден на музеите и 1-вата годишнина от откриването на Епископската базилика на Филипопол.
Събитието се организира по инициатива на Община Пловдив и Общински институт „Старинен Пловдив“ в партньорство с Регионален център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО и Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО.
Сред гостите на откриването бяха Областния управител Йордан Иванов, ректорът на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ проф. д-р Тони Шекерджиева - Новак , Амелия Гешева – бивш заместник - министър на културата, заместник-кмет на Пловдив и директор на ОИ „Старинен Пловдив“, голяма група гости от УниБИТ, предвождани от заместник-ректора проф.д-р Тереза Тренчева, много археолози, архитекти, реставратори, представителят на Регионалния център на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство за Югоизточна Европа Ирена Тодорова, „Приятели на базиликата“, пловдивчани и колеги.
„Днес е специален ден за всички хора, за които опазването, популяризирането на културното наследство е мисия, професия и кауза. В момента се явявам в качеството си на директор на ОИ Старинен Пловдив, но повечето от вас знаят, че последните 7 години от живота ми са свързани изцяло с Епископската базилика като ръководител на реставрацията на мозайките. И съм много силно пристрастна! И много се вълнувам. Щастлива съм, че тази вечер виждам толкова хора, работещи в тази област. Тук са част от колегите, които работиха по проектирането, реставрацията, експонирането – като арх. Милена Крачанова, арх. Краси Тодоров, археологът Жени Танкова, д-р Станислав Станев – ключов специалист, благодарение на който знаем религиозната функция на базиликата, Димитър Станчев – реставратор и много други“, каза в приветствието си доц.д- р Елена Кантарева – Дечева, и.д. директор на ОИ „Старинен Пловдив“. Тя припомни хронологията на проекта от началото през 2014 г. с партньорството на Общината и фондация „Америка за България”, до датата 18 април 2021 г., когато Епископската базилика на Филипопол – най-новият културен център отвори врати за посетители . разказа за мозайките - най-добре запазената част от сградата, които са правени на три етапа, образуват два пласта и имат обща площ от 2000 кв.м. Вече 1 година, Епископската базилика на Филипопол е един от най-посещаваните туристически обекти в България.
„Благодаря на Община Пловдив, на Фондация „Америка за България“, без чиято подкрепа и партньорство това нямаше да бъде възможно. Имаше и трудни периоди, преминахме през много трудности и понякога трябваше да се вземат тежки решения. Благодаря на кмета Иван Тотев, в чийто мандат започна проекта. Благодаря специално на Амелия Гешева, която ни подкрепяше неотлъчно.“, каза още доц. Кантарева.
Тя прочете поздравителен адрес от г-жа Нанси Шилър, президент на Фондация „Америка за България“, по случай Международния ден на световното културно наследство и първата годишнина от официалното откриване на Епископската базилика на Филипопол.
Поздравителен адрес бе поднесен и от името на ръководството на Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ). Той бе прочетен от проф.д-р Тереза Тренчева – заместник-ректор.
Приветствие към гостите отправи и заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов: „18 април е особен ден. Той винаги ще бъде изпълнен с особена тежест за Пловдив. Градът ни се гордее с богатото си културно наследство, а Епископската базилика на Филипопол е успешния модел по опазване на културното наследство на община Пловдив. Това е резултата от последователната политика в областта на опазването на културното наследство, която община Пловдив води в последните 10 години, съвсем целенасочено. Това е нашето „заедно“ - на общината, на Фондация „Америка за България“, Министерство на културата, екипът, на всички замесени в това дело. Благодаря Ви! С носталгия, почит и радост разгледах външната изложба, проследяваща етапите на реализация на този възхитителен проект. Заедно, камъче по камъче, извървяхме този път! Благодаря ви за това, което оставяте на Пловдив. И ако тук сега виждаме материалното културно наследство, след малко ще разгледате и прекрасната изложба, която показва нематериалното - това с което Европа и ние се гордеем. Благодаря на г-жа Ирена Тодорова, че избра Епископската бизилика точно в този ден, за да го покаже.
Своите поздравления към присъстващите отправи и представителят на Регионалния център на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство за Югоизточна Европа Ирена Тодорова. Тя изрази радостта си, че точно в празничния за базиликата ден се открива изложба „Пътешествие из живите традиции. Нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа" и разказа, че организацията представя 16 държави, а след присъединяването на Азербайджан вече надхвърля пределите на Югоизточна Европа. И това се случва в годината, когато България отбелязва 65 години от членството си в ЮНЕСКО. Заедно с изложбата, Регионалният център на ЮНЕСКО представи и последните два броя на списание „Живо наследство“. Изложбата показва ценни кадри от страните от региона чрез пътешествие из техните живи традиции. Много от тези обичаи и практики са резултат от срещите на различни култури през далечни исторически епохи. Експозицията се състои от 18 пана, представящи в отделно табло нематериалното културно наследство на всяка страна- членка на Регионалния център.
Вечерта завърши с изпълненията на Академичен народен хор при АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ с диригент проф. д-р Костадин Бураджиев.
Изложбата „Пътешествие из живите традиции. Нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа" може да бъде разгледана до 18 май 2022 г. - Международният ден на музеите.

Main Menu