Откриха Форум Север /снимки/

19 Апр 2022 16:07

 

Кметът на Община Пловдив Здравко Димитров официално преряза лентата на „Форум Север с Одеон, част от Агората на Филипопол", заедно със заместниците си по култура Пламен Панов и по строителство Пламен Райчев, археолога Мая Мартинова и архитект Румяна Пройкова.

„Освен че Пловдив притежава култура и археология, той трябва и да ги показва. Честито на всички пловдивчани, това е поредния обект след художествената галерия, която открихме миналата седмица. Сигурен съм, че тук ще идват много туристи. Искам да благодаря на археолог Мартинова и на архитект Руми Пройкова за отличната работа, която са свършили. Без тях нямаше да имаме тази възможност да видим какво е било преди нас, защото както съм казвал – нищо не започва от нас и няма да завърши с нас. Пловдив е четвърта туристическа дестинация в Европа и първа в България, което значи, че вървим в правилната посока“, заяви след прерязването на лентата кметът.

Неговият заместник Пламен Панов уточни, че утре в Националния институт за недвижимо културно наследства ще има среща с директора на института арх. Петров за останалите части на Форума на Филипопол – изток и юг, като документите за тях са коригирани съгласно предписанията на института.

„Това е най-важната част на Форума, тук не са били обикновени магазини, а административната част, библиотеката, хазната. Това е било сърцето на римския форум. В най-скоро време ще започнем работа и по Източната порта, така че туристическите маршрути на Пловдив ще стават все повече и градът ще продължи да се развива като туристическа дестинация“, каза Панов.

Археологът Мая Мартинова поясни, че в тази част са открити няколко статуи на римски императори, които са реставрирани и запазени, експонирани са плочи със съхранени надписи, а част от предметите вече са изложени в Регионалния археологически музей.

Форум Север е втората реставрирана и експонирана част от обекта, след като преди три години Форум Запад отвори врати за туристи.

Main Menu