Печат на тази страница

Консорциум „Изкуство и образование“ подари грандиозен и вълнуващ празник на пловдивчани

11 Май 2022 18:35

 

Грандиозен и вълнуващ празник за пловдивчани и гостите на града сътвориха през вчерашния ден 14 институции, обединени в консорциум „Изкуство и образование“. Събитието бе посветено на 24 май и се проведе под патронажа на Пламен Панов, заместник-кмет „Култура, археология и туризъм“ на Община Пловдив. Първата мащабна изява на консорциума започна с откриване на изложба на преподаватели и студенти от всички специалности във факултета по Изобразителни изкуства в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ и "Глаголицата" с произведения на ученици от НХГ „Цанко Лавренов“ Пловдив. Гостите на празника бяха посрещнати на стълбите пред Дома на културата с изпълнения на състави от Националното училище за фолклорни изкуства „Широка лъка“ и Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ – Котел. Изложбата откриха проф. д-р Галина Лардева-Минкова, Заместник-ректор по научноизследователска и художественотворческа дейност, Катедра "Изящни изкуства" в АМТИИ и Светлозар Чавдаров – директор на НХГ „Цанко Лавренов“. Приветствие към многобройната публика, препълнила фоайето на ет.2, отправи и проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак, ректор на АМТИИ. Ръководството на арт университета, в който се изграждат таланти във всички изкуства, е инициатор и основоположник на сдружението. Освен възхитителната изложба, която може да бъде разгледана до 15 май, гостите се насладиха на изпълненията на възпитаници от НУМТИ „Добрин Петков“ – Пловдив и сценичен етюд, изигран от възпитаници на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства – Пловдив.
Точно 19 часа, в зрителната зала започна концерт с участието на членовете на консорциума. В ролята на водещи се изявиха директорът на Драматичен театър – Пловдив Кръстьо Кръстев и Лили Бързева – от екипа на Опера Пловдив. Публиката се наслади на изпълнения на Академичния народен хор при АМТИИ с диригент проф. д-р Костадин Бураджиев, Хора на Държавна опера - Пловдив с диригент Драгомир Йосифов, балетната трупа на Опера Пловдив с хореограф Амедео Джунта, академични фолклорни състави и вокален ансамбъл „Про белканто“ на АМТИИ и фолклорен ансамбъл „Тракия“ с ръководител проф. Даниела Дженева.
Идеята за обединение на културните институти в консорциум „Изкуство и образование“ е на проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак, ректор на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив, която отправи приветствие към участниците и гостите в залата.
„Да създадеш и вдъхнеш живот на нещо ново е идея, която винаги вълнува! Да създадеш обединение за изкуство и образование, точно в нашия град - Европейска столица на културата, е начинание, което със сигурност е още по-вълнуващо! Щастлива съм, че именно АМТИИ е инициатор на идеята за създаване на консорциум „Изкуство и образование“, каза проф. Тони Шекерджиева – Новак, която отбеляза в словото си и приноса на учебното заведение в българското и световно изкуство, дало толкова бележити имена. Тя финала тя цитира американския политик Едуард Еверет, който преди 200 години казва: „Образованието е по-добра защита на свободата, от която ѝ да е армия“. „Образованието и културата са лекарство за голяма част от днешните предизвикателства. Искрено вярвам в това! Щастлива съм, че сме заедно в този път и процес. Благодаря на всички за подкрепата“, каза още ректорът на АМТИИ.
Началото на празника постави Академичният народен хор при АМТИИ, който изпълни творбите на Дмитрий Бортнянски – „Тебе поем“ и на Стефан Мутафчиев – „Во Царствии Твоем“. След тях на сцената се качиха артисти на Опера Пловдив с диригент Драгомир Йосифов, които изпълниха из „Приглушени песни за женски хор“ от Любомир Пипков по текстове на Марина Цветаева в превод на Иван Николов , “Няма вечно да пее и спори” оп. 80, N3, “На баба” оп. 80, N4 . Академичният народен хор към АМТИИ с диригент проф. Костадин Бураджиев, пом. диригент ас. д-р Николай Гурбанов, вокален педагог доц. д-р Данка Цветкова, изпълни „Мори, айда, айда“ от Кирил Стефанов и „Пролетни песни“ на Стефан Мутафчиев. Зрителите видяха кадри от филма "Град за завръщане", който бе създаден през 2020-та година по повод Деня на славянската писменост от екипа на БНТ – Пловдив. Един проект, който се осъществи в периода на пандемия, когато екипите на БНТ , Опера - Пловдив, Община Пловдив и ОИ „Старинен Пловдив“ си подадоха ръка и бяха заедно дори и в трудни времена. Специални благодарности бяха отправени към екипите на БНТ – Пловдив с ръководител Деси Шишманова и БНР - Пловдив в лицето на Чавдар Каришев, както и към доц.д-р Елена Кантарева – Дечева, директор на Общински институт “Старинен Пловдив”. Балетът на Опера Пловдив изненада публиката със "Сапинес“, хореография Амедео Джунта и солисти – Амедео Джунта и Елена Кучкова.
Концертът продължи с емблемата на Пловдив – ансамбълът, със стотици хиляди почитатели, който вече 48 години е новатор в музикалните и танцови форми, като нито за миг не прекъсва връзката на съвременното изкуство с дълбоките корени на българския фолклор, Ансамбъл Тракия с ръководител проф. Даниела Дженева. Студенти от катедра Хореография изпълниха Северняшки танц, музика: народна, аранжимент: Цветан Василев и Генчо Генчев, хореография: Вероника Василева - студент I курс, Българска народна хореография, Шопска сюита - музика проф. Милчо Василев, хореография: доц. д-р Стефан Йорданов в изпълнение на Щатен танцов състав към Академия за музикално танцово и изобразително изкуство с ръководител доц. Стефан Йорданов. Първомайски майсторлъци - музика: Борислав Гълъбов, хореография: доц. д-р Димо Енев, изп. Ансамбъл Тракия с ръководител проф. Даниела Дженева.
На финала, участниците в концерта и ръководителите на институциите-членове на консорциум „Изкуство и образование“ излязоха заедно на сцената, където бе поканен за приветствие заместник-кмета Пламен Панов, патрон на консорциум „Изкуство и образование“ и на празничните прояви.
„Щастлив съм и се вълнувам да бъда патрон на първото мащабно събитие на консорциум „Изкуство и образование“! Това, което виждаме днес, с участието на 14 институции, ясно показва, че всички ние изповядваме общи ценности. Защо е важно? Защото днес ние живеем в свят, доскоро белязан от пандемията, днес – от войната и агресията, все неща, които повече ни разделят, отколкото да ни обединяват. Този консорциум е ценността на „нашето Заедно“. То ни помогна Пловдив да стане първата българска Европейска столица на културата. То ни държеше заедно и когато бяхме затворени, в трудни условия за култура, изкуство и образование. То изкристализира за да обедини 14 институции, които продължават заедно! Днес ние можем да направим послание към цяла България, че тук в Пловдив се роди първият реален европейски клъстер за култура! Искам да кажа и още една новина, че Община Пловдив стартира процедура да стане част от този консорциум. Ще продължаваме заедно!“, каза заместник-кметът Пламен Панов, който поздрави всички с наближаващия, най-светъл български празник 24 май.
Празникът завърши с общо изпълнение на „химна на българската просвета“ - песента „Върви, народе възродени“ по стихове от Стоян Михайловски и музика на Панайот Пипков, известна още и като „Химн на св. св. Кирил и Методий“.

Main Menu