ЕВРОПЕЙСКАТА НОЩ НА МУЗЕИТЕ В ПЛОВДИВ – 14 МАЙ

14 Май 2022 18:33

 

Европейската нощ на музеите ще се проведе тази вечер 14 май 2022 г. Отново най-обичаните културни институции в цяла Европа ще отворят безплатно вратите си от падането на нощта до полунощ. Обиколки и лекции с екскурзовод, забавни обиколки, работилници, прожекции, дегустации, предавания на живо, изключителни събития ще дадат на широката публика музейно изживяване, което е едновременно приятелско и забавно. Тази година ще се проведе 18-то издание на събитието. Пловдивските музеи ще участват отново с интересна програма, вход свободен и удължено работно време.

Ето какво може да видите !

 

Регионален етнографски музей - Пловдив;

Адрес: ул. „Д-р Стоян Чомаков“ № 2, гр. Пловдив;

Часове със свободен достъп на 14 май: от 18.00 до 23.00 часа.

Интернет сайт: https://www.ethnograph.info/;

Фейсбук страница: https://www.facebook.com/remplovdiv/;

Тел: 032/ 625 654.;

Постоянна експозиция: представя бита и културата на населението от Пловдивски регион през епохата на Възраждането;

Име на изложба: „Престилката – символ и апотропей“, изложба на Регионален етнографски музей - Пловдив;

„Мильо Маринов Балтов. Романтичният образ на вярата. 150 години от рождението на художника“, изложба на Исторически музей - Стрелча

Специално събитие: Дефиле „Вино и гурме;

 

Регионален природонаучен музей - Пловдив;

Адрес: гр. Пловдив, ул. Христо Г. Данов 34;

Часове със свободен достъп на 14 май: от 18,00 до 23,00 часа.

Интернет сайт: rnhm.ogr;

Фейсбук страница: RegionalNaturalHistoryMuseumPlovdiv;

тел: 032633096;

Постоянна експозиция: Експозицията на музея без Планетариум и зала „Тропик“ ;

 

Регионален исторически музей – Пловдив;

1. Експозиция „Съединение на България от 1885 г.” на площад „Съединение” 1;

2. Експозиция „Българско Възраждане” на ул. „Цанко Лавренов” 1;

Часове със свободен достъп до двете експозиции на 14 май: от 18:00 до 23:30 часа.

Интернет сайт: http://historymuseumplovdiv.org/ ;

Фейсбук страница: https://www.facebook.com/rimplovdiv ;

тел: +35932629409 ;

Постоянна експозиция: „Съединение на България от 1885 г.”;

Име на изложба: „Яйцето”;

Специално събитие: изложбата „Яйцето”.

Тя е специалната инициатива на Регионален исторически музей – Пловдив за Международния ден на музеите (18 май) и Европейската нощ на музеите (14 май) и представя личната колекция от яйца на д-р Ваня Велкова и културни ценности от фонда на Регионален исторически музей – Пловдив. Изложбата ще бъде открита с публична лекция от д-р Ваня Велкова и музикална програма.

 

За различните народи яйцето е символ на ново начало, нов живот, раждане, християнство, възкресение, безсмъртие, плодородие, безкрайност, сила, здраве, любов, дете... То е обект, разгръщащ безкрайната фантазия на хората, които го превръщат както в произведение на народното, така и в произведение на модерното изкуство. Яйцето е ритуален предмет със силна символика, която идва от дълбока древност и продължава в бъдеще. С него са свързани традиции и празници по целия свят.

Богатата колекция на д-р Ваня Велкова е уникална по себе си и за първи път ще бъде представена в България. Тя включва над 370 яйца от 60 страни на 6 континента. Сред тях са истински птичи яйца – от кокошка, патица, пуйка, гъска, токачка, пъдпъдък, щраус, паун, гълъб, араукана, ему, нанду, гилемот, които са украсени чрез различни техники. Колекцията включва и яйца, изработени от разнообразни материали, сред които стъкло, метал, камък, кехлибар, кристал, седеф, рог, вълна, керамика, восък, порцелан, хартия, шишарка, слама, мрамор, вулкан, фосили, юта, бамбук, маслиново дърво, махагон, злато, капиз, полускъпоценни камъни, перли и други.

Културните ценности от фонда на Регионален исторически музей – Пловдив, които също ще бъдат включени в изложбата, са великденски яйца, подарени през 1939 година на кмета на Пловдив Божидар Здравков от цар Борис III и царица Йоанна.

 

В допълнение посетителите ще имат възможност да видят и любопитен снимков материал, инструменти и материали за украсяване на яйца, както и мултимедийна презентация.

Д-р Ваня Велкова живее в Германия. Занимава се с преподавателска дейност. Кореспондент е на български медии в България и чужбина. Автор е на стотици публикации. Тя е съпродуцент на филми, а също дарител и колекционер. От години изучава както българския фолклор, така и фолклора на много други народи по света. Нейни колекции са участвали в редица изложби в България и чужбина. Носител е на многобройни награди, сред които грамота и паметен медал „Българино, знай своя род и език!”, грамота от Регионален исторически музей – Пловдив за заслуги и принос за съхраняване историческата памет на Пловдив, представена е в личностната енциклопедия „Изявени пловдивчани” и е носител на отличието „Българка на годината“ през 2016 г.

 

РЕКОНСТРУКЦИИ НА НОСИЯТА И ЛИКА НА ХАДЖИ ДИМИТЪР

На 14 май 2022 година, по време на Европейската нощ на музеите, Експозиция „Българско Възраждане” ще получи изключително интересно дарение от сдружение „Хайдути” – реконструираната носия на Хаджи Димитър. Носията е реконструирана по снимка от терзията Иван Гърбача, изработката е отнела един месец, дрехата е шита на ръка и са използвани единствено автентични материали – 12 метра шаяк и 200 метра гайтан.

„Коленете на потурите имат орнаменти от гайтан, както и богата украса около джоба и глезените. Чепкенът е къса връхна дреха, на която ръкавите са свободни, стоейки като криле отзад и давайки героичен вид на нашите хайдути. Всичко шия на ръка, не използвам шевна машина", разказа Гърбача.

Преди 2 години Сдружение "Хайдути", дариха на музея в Кюстендил хайдушката носия на дядо Ильо войвода, също скроена и ушита на ръка от майстора терзия.

Главата на манекена, на който ще бъде представена носията, представлява 3D реконструкция на лика на Хаджи Димитър. Посетителите ще могат да видят и да се снимат с дарението, което впоследствие ще стане част от постоянната експозиция „Българско Възраждане” на Регионален исторически музей – Пловдив.

 

Регионален археологически музей – Пловдив;

Адрес: гр. Пловдив, пл. „Съединение“ № 1;

Музеят ще работи с вход от 10:00 до 18:00 ч.

Безплатно ще е специалното събитие, което е предвидено за случая.)

Интернет сайт: www.archaeologicalmuseumplovdiv.org;

Фейсбук страница: www.facebook.com/ram.plovdiv;

тел: 032 63 31 06 – Връзки с обществеността

032 62 43 39 – експозиция;

Постоянна експозиция: Древните култури в региона на Пловдив (VI хил. пр. Хр. – XIV в. сл. Хр.);

Име на изложба: Представяне на оригинала на Панагюрското златно съкровище;

Специално събитие:

Безплатна тематична беседа „Панагюрското златно съкровище“,

от 11:30 до 12:00 часа

от 15:00 до 15:30 часа;

"Регионален археологически музей – Пловдив чества 140 години от създаването си с откриване на четири изложби и издаване на годишник. Изложбите са интригуващи и със сигурност ще оправдаят интереса на всички любители на древното минало:

1. Панагюрското златно съкровище – оригиналът (10 май – 12 юни 2022 г.)

2. Открития – 2021 (18 май – 4 септември 2022 г.)

3. Спомен за музея (15 септември – 23 октомври 2022 г.)

4. Античен хамбар от Небет тепе, Пловдив (4 ноември 2022 – 28 февруари 2023 г.).

До края на годината ще бъде отпечатан и Юбилейният годишник, отразяващ дейността и работата на музея."

 

Общински институт „Старинен Пловдив“;

Часове със свободен достъп на 14 май: от 18:00 до 20:00 часа.

Интернет сайт: www.oldplovdiv.com;

Фейсбук страница: Plovdiv Old Town/official;

тел: +359 32 633 380, ел. поща: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.;

Main Menu