Мира Добрева разказа в Асеновград за столетниците на България

19 Май 2022 09:15

 

 

Телевизионната водеща, писателка и журналист Мира Добрева гостуваше в Асеновград с книгата си „Столетниците – благословия или орисия“. Авторката сподели пред асеновградска публика, че за реализирането на този проект е работила 10 години. В книгата е разказала 38 истории за столетници, които не са показвани в телевизионен ефир. Добрева сподели, че е интервюирала най-възрастният човек на България дядо Неделчо на 108 г. За баба Дора, Мира разказа, че се е срещнала с нея, когато жената е била на 102 г. Столетницата е плетяла шалове, шапки, шушони, одеяла и други за благотворителни каузи.
В Асеновград журналистката обясни, че се е била зарекла да не се привързва към хората, които интервюира, но не е успяла да спази това си правило. Тя разказа и за дядо Борис, който вече пише своята шеста книга. Мира Добрева сподели, че чрез срещите си със столетниците се чувства по-близо до Бог. Авторката не скри, че има немалко разочароващи и тъжни срещи с хора на повече от 100 г., а след тях се чувства емоционално опустошена. Това усещане често я е водило към мисли да сложи край на проекта със столетниците. Мира Добрева не е срещала само усмивки и позитивизъм при срещите си със 100-годишните хора. Сблъсквала се е и с такива, които са били изоставени и самотни и това ги е провокирало да са сърдити и уморени от живота. Разказа и за баба Евдокия от Варна - на 104 г. Тя сама я е потърсила с думите „Аз смятам, че съм достойна да вляза във Вашата колекция от столетници“. Възрастната дама споделила, че имала приятел на същата възраст от 104 г.
Добрева разказа, че е чувствала някаква странна празнота в себе си, преди да се роди идеята за проекта. Въпреки многото награди, които е получавала, абсолютно нищо не е изпълвало професионалния й живот точно по този начин. Първата й интервюирана столетница е 100-годишната баба Бисера. По думите на авторката, жените над 100 г. са повече от мъжете, защото статистически те живеят по-дълго - за благословия или орисия. В края на срещата Мира Добрева сподели, че всички 117 интервюирани столетници са много емоционални хора и от всички тях тя е срещнала само двама, които са живели по-лек от останалите живот.

Main Menu