Майстори от цялата страна показват традиционни занаяти в центъра на Пловдив

20 Май 2022 12:59

Традиционният Пролетен панаир на занаятите, който тази година е придружен и с пленер „Калоферска дантела-минало и бъдеще”, започна вчера с кратка музикална програма на стълбите на Каменица, в изпълнение на талантливите танцьори от фолклорен състав „Марица“ към СУ „Св.Св. Кирил и Методий“, обучаващи се в професия „Танцьор” и гайдарят Иван Карабетев. Преди официалното начало, на Главната улица се извиха кръшни хора, в които се включиха и пловдивчани, както и случайно преминаващи чуждестранни туристи.

Събитието, което се провежда два пъти в годината – през пролетта и есента се организира от Регионална занаятчийска камара - Пловдив и се финансира от община Пловдив по Годишната програма за развитие на туризма. Това издание се реализира с подкрепата на КЦМ 2000 Груп и в партньорство с „Творчески център калоферска дантела”-Калофер, СУ ”Св.св. Кирил и Методий”-Пловдив, РЕМ-Пловдив.

Пролетния панаир на занаятите бе открит официално от доц. д-р Елена Кантарева – Дечева – и.д.директор на ОИ „Старинен Пловдив“. Приветствия към участниците и гостите отправиха Тони Симидчиева – председател на УС на РЗК –Пловдив, Юлиана Йорданова, началник на отдел „Туризъм“ в община Пловдив и Галина Симеонова – майстор на Брюкселска/Калоферска дантела.

„Вече 10 години в Пловдив се провежда Панаир на занаятите – пролетно и есенно издание с подкрепата на община Пловдив и спомоществователи. Когато открихме първото издание преди 10 години, хората искрено се вълнуваха и питаха: „Тези хора наистина ли съществуват още?“ Сега вече никой не задава този въпрос. Хората познават българските занаяти и няма празник, на който майсторите –занаятчии да не са поканени. Горда и щастлива съм, че РЗК – Пловдив катализира този процес. Красиви, ценни, нашето богатство – нашите традиционни, български занаяти трябва да бъдат пазени. Благодаря на Кмета на Пловдив Здравко Димитров и на заместник-кмета по култура Пламен Панов за подкрепата и за това, че винаги откликват на нашите молби. Благодаря на Общински институт „Старинен Пловдив“ в лицето на доц. Елена Кантарева – наш дългогодишен партньор, на отдел „Туризъм“ на общината – в лицето на Юлиана Йорданова, че и днес са тук, за да споделят празника ни“, каза Тони Симидчиева.

„Този формат се утвърди като едно от най-атрактивните събития в Пловдив, които съхраняват и популяризират занаятчийското майсторство. Занаятът е уникалното умение да се създава ценност, и в същото време да се прави изкуство. Надявам се, че ентусиазмът и усилията, които съпътстват нашата съвместна работа и обединени от общата ни кауза да популяризираме и съхраняваме културно–историческото наследство, ще продължат да се надграждат и ще обогатяват това събитие“, каза Юлиана Йорданова.

 

„За мен е удоволствие да ви приветствам в Пловдив за пореден път, като гости и участници в Панаира на занаятите. Общински институт „Старинен Пловдив“ има дълга история на изключително ползотворно сътрудничество с РЗК – Пловдив. За това бих искала сърдечно да ги поздравя за тази мисия, която изпълняват по опазване на нематериалното културно наследство, на тези традиционни занаяти, някои от които замиращи. Точно затова е важна мисия! Ще се радвам да видим продукцията на майсторите, които представят не само традиционни занаяти, но и техните нови вдъхновения и интерпретации, използвайки традиционни техники. Радвам се, че отново има многобройни участници и гости от страната. Пожелавам им едно незабравимо преживяване в нашия град! Пловдив по това време на година е много пъстър и наситен с изключителни събития. За мен е огромно удоволствие да обявя Пролетния панаир на занаятите 2022 за открит!“, каза доц. д-р Елена Кантарева – Дечева.

В Пролетния панаир на занаятите, разположен на ул. „11-ти август“, ул. „Д-р Вълкович“ и ул. „Станислав Доспевски“. До 22 май, неделя, от 10.00ч до 19.30ч., ще видите творчеството на 40 майстори от цялата страна, които представят 15 занаята. Отново се включват и ученици от Професионална гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване ”Христо Ботев”. Всеки ден от 10.00ч. до 18.00ч., те ще демонстрират и представят занаята „Дърворезба”.

Акцентът на това издание е пленер „Калоферска дантела-минало и бъдеще”. На 21 и 22 май, събота и неделя, от 10.00ч до 17.00ч на Главната улица до Градска художествена галерия, своето майсторство ще покажат Галина Симеонова, Маргарита Бонева, Кремена Димитрова, Антоанета Първанова, Николинка Куртанова, проф.Йорданка Станчева, Виктория Текилянова и Евгения Текилянова. Те ще демонстрират много рядка и малко позната у нас и по света уникална техника за плетене със совалки. Участниците в Пленера ще премерят уменията си в изключително финия и красив занаят и на 22 май в 18.00 часа, след журиране, ще се обяви победителя в майсторската надпревара.

В събота от 14.00ч до 18.00ч на Главната улица до Градска художествена галерия всеки може да провокира уменията си под ръководството на Галина Симеонова - в изящния занаят Калоферската дантела, и на майстор Тони Пранджева - художествена керамика, моделиране, мозайки. В неделя от 14.00ч до 18.00ч на същото място, желаещите могат да творят под ръководството на майстор Ставрева, по - известна с прозвището „Стрина Пепина”.

Обявен е и фотоконкурс на Панаир на занаятите. Желаещите трябва да изпратят снимка, запечатала творчески момент от Пленера „Калоферска дантела-минало и бъдеще” в периода от 21.05.22 до 25.05.22 на имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. или фейсбук страницата на РЗК-Пловдив. Оценяването ще бъде извършено на база брой харесвания във Facebook на страницата на РЗК-Пловдив. Фотографията получила най-много харесвания ще бъде наградена.

Main Menu