7-дневен арт маратон „Празник на детето в Стария град

27 Май 2022 13:17

 

Екипът на Общински институт „Старинен Пловдив” отново ще преплете по вълнуващ начин тайнството на културно-историческото наследство и креативността на децата, за да им подари незабравими спомени и нови познания. Това ще се случи в периода 29 май - 5 юни 2022 г., когато ще се проведе поредното издание на „Празник на детето в Стария град“.
Началото на детския арт маратон „Празник на детето в Стария град“ ще бъде поставено на 29 май от 18:30 ч. на Римски стадион с „Голям детски концерт“, който е част от програмата на дългогодишния партньор на института - Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща”. Музикалното събитие е озаглавено "Небесни звуци за кавал и струнни II", в който ще представят талантливия оркестър на НУМТИ "Добрин Петков" със солист Теодосий Спасов и диригент Константин Добройков. Както във всички предишни издания, „Голям детски концерт“ ще посрещне своята вярна публика от деца, ученици и студенти, техните родители, баби и дядовци. Входът е свободен!
На 31-ви май от 17:30 ч. младите фотографи от ЦПЛР към ОДК - Пловдив, с ръководител Изабел Хугасян, канят на изложба в Къща „Клианти”. За децата на Пловдив ще има разнообразни творчески работилници и изненади.
На 1 юни от 9.00 часа в Епископската базилика на Филипопол започва творческа работилница „Мозайка” под ръководството на специалисти на ОИ „Старинен Пловдив”, а в Къщата на Верен Стамболян, постоянна експозиция на Димитър Киров от 10 часа е началото на творческо ателие за изработка на кукли и беседа с тема „Облеклото от епохата на Възраждането” с обучител Ангелина Янакиева.
На 2 юни, отново в Къщата на Верен Стамболян, в 16:30 ще се проведе творческо ателие за рисуване върху стъкло на тема „Деца рисуват Старинен Пловдив” с обучител Десислава Димова, а от 18:30 ч. започва концерт „Талантите на ДВГ „Омайниче” пеят в Стария град”, с ръководител и диригент Таня Орманова.
Изложбените зали на Балабановата къща от 3-ти юни посрещат „Глаголица” - експозиция на ученици от НХГ „Цанко Лавренов”- Пловдив.
На 4-ти и 5-ти юни в двора и пред Къщата на д-р Стоян Чомаков - постоянна експозиция на Златю Бояджиев започва XXII-то издание на Панорама на детското творчество, организирана от Сдружение „Духовно огледало”, с подкрепата на Община Пловдив, програма „Еразъм +” на ЕС и Център за развитие на човешките ресурси. Темата тази година е „Вълшебните багри на природата”. Панорамата включва: музикално дефиле по Главната улица на Детски духов оркестър „Джуниър бенд” - Велико Търново, концерти и ателиета по приложно изкуство от 10:00 до 18:00 ч
Отново на 5-ти юни в Малката базилика на всеки кръгъл час от 11:00 до 15:00 ч., ще има творческа работилница по оригами с обучител Петя Анастасова от детска школа по рисуване „Жирафче” и преподавател в НХГ „Цанко Лавренов”- Пловдив.
„Празникът на детето е важно събитие за екипа ни, защото го подготвяме с много обич и знаем, че всеки би искал да зарадва детето си с нещо хубаво и приятно. Изберете си едно или повече неща, хванете мама, баба, дядо или татко под ръка и елате в Стария град! Още по-хубавото е, че „Празникът на детето в Стария град“ ще е цяла седмица! Отправихме покана и към децата от „Дневния център за децата на украински бежанци“ и от „Кризисния център в помощ на бежанците от Украйна“ в Пловдив. Очакваме нашите малки посетители, техните родители и нека с усмивка на уста да посрещнем празника“, каза доц.д-р Елена Кантарева – Дечева, и.д. директор на ОИ „Старинен Пловдив“.

Main Menu