Започват тематичните пътешествия „Духовни маршрути в Пловдив 2022“

31 Май 2022 16:00

 


Издателство „Летера“ има удоволствието да покани пловдивчани и гости на града на едно любопитно, красиво и вълнуващо пътешествие из дебрите на нашия град, наситено с много култура, история и поднесено в увлекателен разказ. „Духовни маршрути в Пловдив 2022“ ще се проведат на два етапа – през юни и през септември-октомври. Проектът е своеобразно продължение на „Литературни пътешествия в Пловдив“, които се проведоха през 2019 г. в рамките на Пловдив – Европейска столица на културата, като част от програмата на фондация „Пловдив 2019“. Поради изключителния успех и проявения висок обществен интерес към проекта „Литературни пътешествия в Пловдив“ през 2020 г., 2021 г. и сега през 2022 г., издателство „Летера“ го продължи и доразви тематично под заглавие „Духовни маршрути в Пловдив“. Проектът е финансиран от Община Пловдив по Компонент 1 „Фестивали и значими събития“ и е част от Културния календар на града.
Вижте информацията за първия маршрут, който носи името „Крепостните стени на Филипопол“. Датата е 04.06.2022 г., събота, начало 10:00 ч.
Сборен пункт: Източната порта на Филипопол, пл. „Александър Малинов“ (кръговото на ул. „Митрополит Панарет“)
Водач: Мая Мартинова-Кютова, археолог
Проучвател на едни от най-значителните археологически обекти в Пловдив, участвала в проектите за експониране на Одеона, Форум-север, Стадиона на Филипопол, Източна порта.
Източната порта  Кръглата кула  Кулата до църквата „Света Неделя“ Крепостната стена на ул. „Витоша“  Лапидаруим
СЕКТОР 1: Източната порта на Филипопол
Това е един от най-важните архитектурни ансамбли от Античността на територията на Пловдив. Разкрита е улица с ширина 13,20 м, с тротоари и портици от двете страни, която извежда на една от градските порти. Портата по план е „трипилон“ с един централен и два малки входа. Комплексът, достигнал до нас с оформлението си от IV в. сл. Хр., е изграден върху разрушената крепостна стена от II в. сл. Хр. „Източна порта“ заема важно място в отбранителната система на Филипопол. Монументалното оформление на архитектурния ансамбъл доказва, че това е най-изявената градска порта, а улицата, водеща до нея е главната входно-изходна артерия на античния град.
СЕКТОР 2: Комплексът „Кръгла кула с протейхизма“ до църквата „Св. Константин и Елена“
Хунските нападения в Тракия от средата на V в. сл. Хр. наложили укрепване и преустройство на фортификационната система на града. Комплексът „Кръгла кула с протейхизма“ е част от ранновизантийската крепостна стена на Филипопол, която обхващала Трихълмието. Тя е крепостен зид в opus mixtum.
СЕКТОР 3: Крепостната стена на ул. „Витоша“
Тук са запазени крепостни стени, изградени в 172 г. сл. Хр. по времето на император Марк Аврелий. До външното лице на римската крепостна стена през ранновизантийския период е изграден нов крепостен зид с редуващи се триъгълни кули и контрафорси, които са осигурявали защита на Трихълмието, където традиционно квартирували войските и населението търсело закрила при нападения.
……………………………………………………………………………….
Очаквайте подробна информация и за следващите три маршрута:
Маршрут: По и под Главната улица, 11.06.2022 г., събота, 10:00 ч.
Сборен пункт: Античен форум
Маршрут: Епископската базилика на Филипопол, 18.06.2022 г., събота, 10:00 ч.,
Сборен пункт: пред входа на Епископската базилика на Филипопол, Входна такса: 10 лв. за възрастни и 3 лв. за учащи
Маршрут: Къщи на ъгъл без прав ъгъл, 25.06.2022 г., събота, 11:00 ч.
Сборен пункт: Градинката на бул. „Руски“, срещу ул. „Ген. Данаил Николаев“

Main Menu