Откриха благотворителната изложба „Деца творят за деца“

03 Юни 2022 16:42

 

„Деца творят за деца” е името на благотворителната изложба, която бе открита вчера във фоайето на ет.2 в Дом на културата „Борис Христов”. Тя представя красиви изделия, изработени от децата, които преминаха обучение в „Занаятчийско училище за деца в АИР Старинен Пловдив 2021“ по проект на отдел „Култура, археология и културно наследство” на Община Пловдив, реализиран от РЗК –Пловдив, с финансиране от МК на стойност 100 хиляди лева. Общо 20 майстори-занаятчии обучиха 380 деца в период от 8 месеца в къщите на „Улица на занаятите“ в Стария град, Занаятчийски център „Бакалова къща” и Ретро-Фото. Събраните средства от продажбата на красивите изделия ще бъдат дарени в подкрепа на кампанията "Най-доброто за нашите деца и онкоболни" за изграждането на нов педиатричен и онкохематологичен комплекс на територията на База 2 на УМБАЛ "Свети Георги".
„Благодаря от името на РЗК на община Пловдив за подкрепата. Дълбок поклон на екипа на отдел „Култура, археология и културно наследство“ и на заместник-кмета Пламен Панов. Много сърце и душа се иска, за да може в този изключително кратък срок - само за 2 дни да се изработи и внесе проект, който направи възможно всичко това да се случи“, каза Тони Симидчиева – председател на РЗК Пловдив, която разказа за проекта, резултатите и отново прочете имената на майсторите, които обучаваха децата.
От името на занаятчиите, думи на благодарност отправи Елена Драмова. „Голяма е нашата благодарност! Не само заради възможността да обучим тези талантливи деца, но и защото в този тежък период на пандемия, ограничения и липса на туристи, майсторите получиха финансиране, важно за оцеляването им в този момент. Беше много важна помощ!“ , каза Елена Драмова, която е майстор на художествени тъкани.
От името на Детска клиника към УМБАЛ „Свети Георги“ думи на благодарност отправи д-р Иван Янков.“ Благодаря за това, че подкрепяте нашата кауза за нова детска клиника. Тя е важна за всички, макар и по различен начин. За тези, които са посещавали старата детска клиника, е повече от ясно защо. За нас е също много важно, защото една нова клиника ще ни даде възможност да провеждаме лечение и диагностика в съвременни условия, позволяващи по професионален начин да вършим своите задължения, с много по-малко натоварване, за да се концентрираме върху грижата за вашите деца и близки“, каза д-р Янков.
„Много емоционален ден е за мен. Благодарностите и поздравите трябва да са към вас! Вие сте автори на идеята. Дойдохте и казахте „искаме да учим децата, искаме да направим нещо хубаво за Пловдив“! То обаче започна, още през 2015 г. с откриването на „Улицата на занаятите“ в Стария град. Ако нямаше РЗК, това също нямаше да е възможно. Трябва да кажа и още нещо важно. За да са смислени събитията, които организираме в областта на културата, има два важни аспекта. Първият е - те да са насочени към миналото, да съхраняват паметта и традициите. Вторият е - да са насочени с поглед към бъдещето. Тези 380 деца, те са част от нашето бъдеще, а проектът продължава да е жив и с тази благородна кауза. Щастлив съм, че съм част от това! Надявам се, че изложбата ще е много успешна. Ние сме с вас! Тук сме!“, каза заместник-кметът Пламен Панов, който откри официално благотворителната изложба.
Музикално-артистичната програма, която РЗК подготви като поздрав към присъстващите, започна с 6-годишната Наталия Кюркчиева, която пламенно изпълни стихотворение за Васил Левски, тъй като събитието се случва точно на 2 юни – Ден на Ботев и загиналите за свободата на България. Формация за автентичен фолклор „Куклици“ към ЦПЛР - Общински детски комплекс – Пловдив се представи с великолепно изпълнение на китка народни песни. След момичетата, поздрав отправи Венета, млад поп изпълнител, която накара присъстващите да танцуват. Последното изпълнение бе на Вокална група „Детски мечти“.
Желаещите да се включат в каузата като закупят изделия от изложбата, могат да го направят до 6 юни.

Main Menu