Пловдивският хор „Евмолпея“ се представи с огромен успех в Щутгарт

08 Юни 2022 13:39

 

Щутгарт, столицата на федералната провинция Баден-Вюртенберг и шести по големина град в Германия бе огласен от звънливите гласове на пловдивските „евмолпеи“ в дните на Българската култура по повод 24 май, Денят на Светите братя Кирил и Методий, организирани от Българско културно дружество „Мартеница“.
Всеобщо възхищение и аплодисменти получиха изпълненията на Девическа хорова формация „Евмолпея“ от Пловдив с диригент д-р Алия Хансе и клавирен съпровод Йорданка Иванова. Те развяха знамето на Българската просвета чрез своите прекрасни изпълнения, които се превърнаха в своеобразен завършек на празничните дни през тази година.
Тържествената програма включваше три самостоятелни концерта: на 30 май в Markuskirche Rutesheim - Evangelisch-methodistesche Kirche, на 31 май в Ludwigsburg – Evangelische-methodisctische Christuskirch, а на 1 юни те повториха своята програма в Bulgarische Orthodoxe Kirche – Собствен храм за Българската Православна Църковна Община „Св. Св. Кирил и Методий“ – Щутгарт в Деня на Възкресение Христово. Същият ден талантливите момичета гостуваха с представяне в новооткритата сграда на най-големия корпоративен музей в света Mercedes-Benz, като заедно отбелязаха своите 16 годишнини.
На 31 май също с представяне бе и посещението им в Lindenmuzeum – музей на етносите, където се запознаха с културни артефакти от цял свят, включително от южна и югоизточна Азия, Африка, ислямския свят от Близкия изток до Пакистан, Китай и Япония, Северна и Латинска Америка и Океания. Солисти на концертите бяха изтъкнатият пианист и преподавател в Щутгарт Благой Филипов, по чиято идея и домакинство „евмолпеите“ бяха в Щутгарт и Борис Мирчев, преподавател от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“.
Гости на тържествените вечери бяха ръководители на български общности. В приветственото си слово председателят на Българското дружество „Мартеница“ и на Българското неделно училище „Ние, врабчетата“, Щутгарт - Марияна Кабакчиева поздрави гостите и подчерта ролята и значението на най-светлият празник за просвещението и духовното развитие на народите. На концерта на 31 май присъства Генералният консул на Република България в Мюнхен Драгомир Димитров и търговското аташе от мисията ни Стефан Йонков.
Програмата, която неизменно включваше химна „Върви, народе възродени“ събра аплаузите и възторга на българската общност и немската публика. Персоналната покана към състава не бе случайна. В 16-годишната си история хор „Евмолпея“ е гостувал в различни градове на Германия вече няколко пъти и неизменно е получавал високата оценка на специалисти, дипломати, гости на концертите. В Пасау, Улм, Брауншвайк все още си спомнят музикалните визити на състава и великолепното представяне на българската хорова школа.
„През годините хор „Евмолпея“ е участвал в различни културно-дипломатически мисии, но и тази не бе по-малко затрогваща. Затрогваща, защото е свързана с един от най-светлите празници, скъпи на сърцето на всеки българин, свързана с езика на нашите деди и с гордостта, че и ний сме дали нещо на света. „Евмолпеиите“ прегърнаха идеята да заявят делото на Светите братя Кирил и Методий в духовно близка на нас Германия. 24 внимателно подбрани български и други песни представляваха концертния букет, с който те ознаменуваха празничните дни. Те зарадваха своите връстници от българското неделно училище не само с песните си, а и допълнително затвърдиха у желаещите да учат матерния си език българчета, че този празник е много специален“, разказа диригентът д-р Алия Хансе.
За своята всеотдайност и чудесно представяне момичетата, техният диригент, пианист и мениджър на хора Ганка Янкова получиха топлите и искрени благодарности и нови покани от Генералния консул Драгомир Димитров, Angelika Puritscher - Председател на хоровия съюз Сarusos на Баден-Вюртенберг, Марияна Кабакчиева - Председател на Българския културен форум „Мартеница“ и директор на Българското неделно училище „Ние врабчетата“, Пастор Tomas Schmuckle от Ludwigsburg, Пастор Gottfried Liese от Routescheim, Отец Сергий и Отец Райко Синев от Българската църква.
„Пловдивските славеии“, както ги представяха на всяка изява в Щутгарт, отнесоха в душите си огромно удовлетворение от поредната успешно изпълнена мисия.

Main Menu