Балетът „Хиляда и една нощ“ на сцената на АНТИЧНИЯ ТЕАТЪР

01 Авг 2022 12:30
Марта Петкова (Шехерезада) и Цецо Иванов (Шахриар) Марта Петкова (Шехерезада) и Цецо Иванов (Шахриар)

 

Едно от най-новите попълнения в балетния репертоар на Софийска опера и балет - „Хиляда и една нощ“, ще гостува на сцената на Античния театър в Пловдив на 16 август.
Балетната премиера бе реализирана в края на месец май на сцената на Софийска опера и балет, с което се отбеляза и 100 годишнината от рождението на азербайджанския композитор Фикрет Амиров. В пет поредни дати спектакълът се радваше на изключителен интерес и възторжени аплодисменти. На 16 август 2022 г. тази впечатляваща балетна постановка ще зарадва и жителите и гостите на град Пловдив във вариант, специално адаптиран за открита сцена. Публиката ще види приказната история за Шехерезада, която с мъдростта и красотата си успява да стопли леденото сърце на суровия султан Шахриар. Приказка в приказката, разказана по един вълнуващ и красив начин с виртуозната хореография на Елдар Алиев и пленителната музика на Фикрет Амиров.
Фикрет Амиров написва балета "Хиляда и една нощ" през 1979 г и го посвещава на съпругата си. На заглавната страница на партитурата е записано: „На Аида, моята помощничка“. В партитурата Амиров използва безкраен репертоар от ударни инструменти – бонгос, том-томи, ксилофон, вибрафон, барабани, камбани, тимпани, чинели, за да се изрази богатството на арабската ритмика. Използването на женски хоров фон придава допълнителен нюанс и характер на музиката. Хоровото звучене се появява в ключови моменти, за да създаде определено настроение – или да изрази мъка в началото на балета, когато обречените на смърт жени скърбят или да възпее победата на доброто и женската сила в любовния дует на Шахриар и Шехерезада.
Хореографията на балета е дело на световноизвестния балетист, хореограф и педагог Елдар Алиев, който е и художник на осветлението. През годините той поставя „Хиляда и една нощ“ в Америка и Европа.
Либретото е създадено от прочутите братя Ибрахимбекови: Рустам Ибрахимбеков, бъдещ съавтор на наградените филми на Никита Михалков и Магсуд Ибрахимбеков - сценарист и режисьор. Те въплъщават концепцията си в две действия на балета и правят селекция от книгата, за да изберат трите най-популярни приказки, разказани от Шехерезада: Синдбад, Аладин и вълшебната лампа и Али Баба и четиридесетте разбойници. Всички истории демонстрират такива основни женски черти като любов, красота и мъдрост.
В ролята на Шехерезада публиката ще види Марта Петкова, а Цецо Иванов ще й партнира като Шахриар.
Балетът „Хиляда и една нощ“ е бляскав спектакъл, феерия от светлини, ефекти, атрактивна хореография, изящен декор, прекрасна музика, с вплетени в нея специфични ориенталски ритми и богата палитра от ударни инструменти. Публиката ще има възможност да види едно истинско балетно бижу, което блести със своята ориенталска екзотика и ще остави без дъх дори най-претенциозния зрител.
Спектакълът ще бъде представен на 16 август от 21 ч. на сцената на Античен театър на Филипополис.

Main Menu