Пловдив посреща за първи път легендарния цигулар Пинкас Цукерман

25 Авг 2022 11:35

 


Един от най-забележителните съвременни класически музиканти, цигуларят Пинкас Цукерман, ще гостува за първи път в Пловдив през тази есен в рамките на „Европейски музикален фестивал“. Прочутият изпълнител ще бъде солист и диригент в стилна моцартова програма с Оркестъра на Класик ФМ радио. Събитието е част от юбилейния 20-ти сезон на оркестъра и се реализира от „Кантус Фирмус“ с финансовата подкрепа на Община Пловдив и Национален фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант’21“. Концертът е на 29 октомври от 19:00 ч. в Дома на културата „Борис Христов“, а в програмата са включени любими шедьоври на Волфганг Амадеус Моцарт - Увертюра към операта „Сватбата на Фигаро“, Концерт за цигулка №5 и Симфония №40 в сол минор. Билетите вече са в продажба онлайн на Ticketsbg.com и в мрежата на Eventim, както и на билетните каси в града: пл. „Стефан Стамболов“ №1, ул. „Цар Ивайло“ №2 и ул. „Райко Даскалов“ №1. Ден преди гостуването в Пловдив музикантите ще се представят и в столичната зала „България“, където проявата от „Европейски музикален фестивал“ се реализира с финансовата подкрепа на Столична община – Календар на културните събития на СО и Министерството на културата.
Това е четвъртото гостуване на Пинкас Цукерман в България по покана на „Кантус Фирмус“ (2006, 2008, 2014, 2022), но сега за първи път и пловдивските меломани ще могат да чуят на живо великия музикант. Неговата изумителната кариера обхваща над пет десетилетия. Виртуозен цигулар, виолист, диригент, камерен изпълнител и педагог, той предизвиква възхищението на публиката и критиката с безупречното си музикално майсторство, изразителен лиризъм и уникална красота на тона. Обширната му дискография от над 100 албума е оценена с многобройни награди, сред които две отличия „Грами“ и 21 номинации.
Пинкас Цукерман е роден в Тел Авив през 1948 година и първоначално учи в Музикалната академия „Самуел Рубин“. През 1962 година, по време на посещение в Израел, талантът му е забелязан от именитите музиканти Исак Щерн и Пабло Казалс. Впоследствие Цукерман се мести в САЩ, където постъпва във Висшето музикално училище „Джулиард“ и става ученик на Исак Щерн и Иван Галамян. Дебютира в Ню Йорк през 1963 година. Четири години по-късно спечелва наградата „Левентрит“, съвместно с корейския цигулар Кюнг-Уа Чунг. Дебютните му записи са осъществени през 1969 г. с Концерт за цигулка на Чайковски под диригентството на Антал Дорати с Лондонския симфоничен оркестър и цигулковия концерт от Менделсон с Ленард Бърнстейн и Нюйоркската филхармония. Те поставят началото на успешната му звукозаписна кариера.
През 1970 година Цукерман се насочва към дирижирането, изнасяйки концерти с Английския камерен оркестър. През 80-те години той става музикален директор на Камерния оркестър „Сейнт Пол“, а от 1999 до 2015 г. ръководи оркестъра на Националния център за изкуства на Канада (NACO) в Отава.
Освен концертните изяви, Пинкас Цукерман отдава много енергия и на преподавателската работа. Той е председател на специална изпълнителска програма в Музикалното училище на Манхатън повече от 25 години и преподава в известни образователни институции във Великобритания, Израел, Китай, Канада и др. Негови бивши ученици са Юлиан Рахлин, Гай Браунщайн, Вивиан Хагнер, Джесика Линебах и др.
През есента на 2021 година Пинкас Цукерман се присъединява към Симфоничния оркестър на Далас като артистичен ръководител и главен образователен съветник за следващите два сезона.
Цукерман е носител на престижната награда „Медал за изкуства“, връчена му от президента Роналд Рейгън, както и на наградата за артистични постижения „Исак Щерн“.
Свири на цигулка Гуарнери дел Джезу „Душкин“ от 1742 г.

Main Menu