Започва 28мото издание на Седмицата на съвременното изкуство в Пловдив

01 Сеп 2022 12:43

 

На 2 септември, петък, от 20 часа в Римският стадион в Пловдив се открива новото издание на Седмицата на съвременното изкуство, организирана от Сдружение „Изкуство днес”.

Темата на изложбата е "Тежестта на съществуването", която е вдъхновена от романа на Милан Кундера "Непоносимата лекота на битието". Тя разглежда противопоставянето тежест-лекота през призмата на днешния ден, на съвременния човек и на неговите желания и неволи. Във фокуса на изследването е желанието на съвременния човек да се освободи от мисли, действия, отговорности и капитализирането на времето, мислите и идеите за комфортно битие. Както твърди Кундера, лекотата никога не донася нужното на човека съпротивление, за да води той своите битки, тя не носи удоволствие, нито особен смисъл. Посланието на изложбата е да си върнем тежестта на съществуването и поетиката на образа, която ни олекотява и издига от земята.

Форматът на изложбата е изкуство в публично пространство и включва временни художeствени намеси в градска среда под формата на инсталации и пърформанси, които са разположени в периметъра от площад Централен, по Главната улица, Римският стадион и Чифте Баня.

Куратор на изложбата е Галина Димитрова-Димова, а художниците, които тя кани за участие са: Лъчезар Бояджиев, Емил Миразчиев, Венелин Шурелов, Вероника Цекова, Боряна Венциславова, Севдалина Кочевска, Десислава Терзиева, Ариел Рейхман, Селма Селман и Елена Белантони. Част от програмата на откриването е пърформансът "MirroMorphosis" на Ирина Стоянова и Христо Желев. 

В рамките на Седмицата на съвременното изкуство, на 3 септември от 18 до 20 ч. ще се проведе конференция в Източният сектор с разкопки на Римският стадион на ул. „Княз Александър I” 11. Под мотото „Призовете града, призовете хората” и с участие на куратори и художници тя ще разгледа художествените намеси в градска среда, като артистична практика, която търси ангажираност или взаимодействие с публиката.
В неделя, 4 септември от 11 ч каним публиката на обиколка из всички локации на изложбата за да разкажем за повече за произведенията, включени в Седмицата. Начална точка на тура: Чифте Баня.
Входът за всички събития в програмата е отворен.
Проектът се осъществява с подкрепата на: Община Пловдив, Национален фонд "Култура", Гьоте-институт и Градска художествена галерия – Пловдив.

Main Menu