Започва фестивалът за улично изкуство TheatAir 2022!

02 Сеп 2022 17:32

Фестивалът ще продължи от 2-ри до 5-ти септември на различни локации в Пловдив.
Първото събитие от фестивалната програма започва в 16:00 - шествие-спектакъл по алеите на Цар Симеоновата градина, в което ще вземат участие ученици от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства, гр. Пловдив специалност "Театрален грим и перуки" и "Сценичен костюм", както и артистите от италианската трупа International Show Parade, които ще представят пърформанса Puppet Street Band. Очаква ви една неповторима разходка с много музика, кукли и неочаквани герои. Шествия-спектакли ще се провеждат на 2-ри, 3-ти и 4-ти септември от 16:00 по алеите на градската градина и от 18:00 ч. от пл. Централен по Главната улица до пл. Римски стадион. В тях ще вземат участие и семейството гигантски кукли от спектакъла „Пешеходна зона” на СНЦ „МКТФ Двама са малко - трима са много”, огледалните хора от Mirror Family - група артисти от Словакия, познати по цял свят с футуристичните си персонажи, куклите на Contes d’Asphaldt от Белгия, които освен с мащаба си, удивяват с прецизната изработка в анимационен стил и неочакваните си възможности. На 3-ти и 4-ти септември те ще представят укротителя на дракони Октаф и неговия огнедишащ скелет-дракон, както и скелет-птица, който иска отново да полети.
През всеки ден от фестивала на Виенски павилион в Цар Симеоновата градина ще се играят представления за деца от различни български театри. Днес в 17 :00 Куклен театър Стара Загора представя класическата приказка на Беатрикс Потър „Зайчето Питър”. На 3-ти и 4-ти септември от 10:00 ч. гледайте представленията „Кой съм аз?” - първото представление за бебета на Държавен куклен театър - Пловдив и спектакълът „Гон, малката лисица” на Театър Арт Ленд, вдъхновен от японска народна приказка. От 11:00 до 12:00 ч. Театър Трио представят своите представления за един зрител - 5-минутните куклени миниатюри „Домът ни – гората” и „Домът ни – океанът” - различно театрално преживяване за всяка възраст. В следобедната програма на сцената на Виенски павилион гледайте и образователния спектакъл на Театър Весел „Телефон 112” и „Цяло лято четох” на Родопски драматичен театър „Николай Хайтов”. Спектаклите започват в 17:00 ч.
Тази година TheatAir влиза в кв. Капана! На открита сцена „Ядрото” гледайте представления за деца ,улични спектакли и огнени шоа. Днес от 19:00 ч. в програмата се включват украинските артисти от театър Ланжеронъ със своето представление „Цветка” - история без думи с кукли от вълна и филц. След тях сдружение „Културна децентрализация” разкриват красотата на българския фолклор със своята „Самодива” - куклен спектакъл за открити пространства в 20:00 ч. От 20:30 програмата на сцена „Ядрото” за деня завършва с класически турски театър на сенки Карагьоз, представен от Кемал Фатих Полат, който ще ни покаже шоу на световните музикални звезди – различна и неочаквана смесица от традиционна и съвременна култура. На трети септември от 19 часа Куклен театър „Мале-мале” представят една от най-обичаните приказки, „Дядо вади ряпа”, изиграна с много ярки герои, чувство за хумор и музика. В 20:00 ч. започва уличният клоунаден спектакъл „Портокалите или любовта към…” на Фондация Арт офис, вдъхновен от пиесата на Карло Гоци „Любовта към трите портокала” и стихотворението на Жак Превер „Като по чудо”, а в 20:40 Agni Satya ще играят своя огнен “”Ритуал”. На 4-ти септември сцена „Ядрото” ще стане дом на две куклени представления на параван. От 19:00ч. италианският театър Bambabambin представя класическа комедия дел арте с кукли: историята на Арлекино и неговият стремеж към справедливост, представен с много смешни ситуации и перипетии. А от 20:00 ч. Куклен театър „Мале-мале” ще ми отведат на „Приключение в делфинариума”. Последните събития в програмата на TheatAir на сцена “Ядрото” ще се проведат на 5-ти септември. От 16:00 до 18:00 часа можете да посетите Открита работилница за изкуство, организирана с подкрепата на Театър на огъня и сенките Fireter, а от 20:00 гледайте огненото шоу “Приказка за огън и лед”.
Всяка вечер от 21:00 ч. на Открита сцена в Държавен куклен театър – Пловдив ще има специални събития. На 2-ри септември при нас ще свирят група „Таралеща”. На 3-ти импро-театър ВижНа ще представят своето импро-шоу, в което главен герой е публиката. На 4-ти не пропускайте концерта на една от най-обещаващите български група Cool Den. Последното събитие от програмата на TheatAir е концерт на виртуозните Теодосий Спасов Трио. Закриваме фестивала с тяхната неповторима смесица от джаз, класика и фолклор.

Main Menu