"Ушите на Аман" , "Чак-чак", блини, крем-кадаиф и още лакомства за децата - само на панаира "Етно кухня на колела" 

10 Сеп 2022 09:18

 

  Над 15 вида блини ще има в съботния ден на кулинарния етно панаир в Пловдив. Домашните палачинки, с различни вкусове, са традиционна закуска за децата от рускоговорящите източноевропейски страни. Домакините от арменската общност ще приготвят кекс със сушени плодове и пурени банички. Арменските сладки на „Аги“ също ще бъдат част от кулинарните изкушения. Неизменна част от детските лакомства през лятото е и сладоледът, чиято доставка на място осигуряват от италианската общност в Пловдив. За първа година „Етно кухня на колела“ ще предлага и балканска скара на жар. „Етно кухня на колела“ се открива официално в 16.00 ч. на 10 септември и ще продължи през целия неделен ден.
На 11 септември, програмата започва още в 10 сутринта. Малчуганите ще опитат домашни бонбони от фурми, традиционна закуска за децата от еврейската общност, както и любимите на всички сладки "Ушите на Аман".  "Чак-чак" и различни пирожки ще са изкушенията на майстор-готвачите от татарската кухня, които също участват на кулинарния етно панаир тази година. Гостите ще закусват и с вкусни турски симидчета и поачи със сирене и маслинки. Майсторите от турската общност ще приготвят по оригинални рецепти  крем-кадаиф и "калбурабастъ". Ще има разбира се и баклавички. 

Като съпътстващо събитие на панаира ще се проведе и Фестивалът за децата и семейството „Синьо лято“. Проектите на Фондация „Заедно“ в Пловдив са посветени отново на най-малките и тази година посланието е „Мирен свят“. Най-големите спектакли от фестивала ще бъдат представени на откритата сцена в парк „Рибница“, район „Северен“. На 10 и 11 септември - откритите площи в парка (до зала „Строител“) ще бъдат изцяло на разположение на посетителите и за забавление на деца, родители, баби и дядовци. Ще има голям цирков спектакъл, театри, танци, пленер на открито, арт работилници, игри и много изненади за децата и цялото семейство. Посетителите могат да си носят сгъваеми столове или одеяло за пикник, за да се насладят напълно на обстановката и да похапнат от вкусните домашно приготвени ястия на различните етно кухни.

Main Menu