Започва поредицата „Джаз в квартала“ с Миро Турийски

17 Окт 2022 13:26

 

Били Тейлър е казал, че: „Джазът е музиката на тялото“ и най-вероятно е прав. Без значение от различните течения джаз, те винаги ни карат да се движим, без дори да го осъзнаваме. В последните години стилът все повече се популяризира и развива в България, а на 20 октомври се поставя началото на нова поредица – Пловдивски джаз вечери с Мирослав Турийски, кръстени „Джаз в квартала“.

Свикнали сме да виждаме Миро Турийски на сцената още от 1997 година. Концертирал е в повече от двайсет държави на четири континента. Той е пианист, композитор, организатор на концерти и фестивали и преподавател по „Класическо и Поп и джаз изпълнителско изкуство“ в АМТИИ.

„Джаз в квартала“ е част от големия културен проект, обединяващ седем изкуства под един покрив, „Искам нещо да ти разкажа“. В първото издание на джаз вечерите Миро ще се включи като изпълнител, заедно с неговите колеги Николай Карагеоргиев, който е китарист и преподавател, и Христо Минчев – контрабасист, а в следващите месеци ще влезе в ролята на организатор и модератор, представяйки на пловдивската публика млади или утвърдени професионални музиканти.

„Идеята за Джаз в квартала е да се привлекат местни хора – любители на музиката, за да разполагат с място, което им е под ръка. По време на поредицата ще се опитам да представя различни музиканти и стилове, предимно пловдивски джаз артисти, но бих поканил гости и от други градове. В първото събитие сме заложили на много интересни музиканти, които свирят не по-зле и други стилове, влагат тези си умения в музикалната си палитра и съм сигурен, че ще зарадват публиката“, споделя Миро Турийски.

Според него джазът е начин на мислене и музициране, дори начин на живот. Джазът се е зародил именно в клубните пространства, не е за широка употреба и трябва да се подхожда балансирано, за да е едновременно интелигентен и слушаем.

„Интеракцията между изпълнители и публика е много важна. Тя присъства в джаза, тъй като той е импровизационен. Това няма как да се случи по същия начин на голяма концертна сцена, където изпълнителите са отделени от зрителите. А и няма как цял музикален жанр да вирее с два-три фестивала годишно. Затова какъв по-добър начин джазът да живее, от това да присъства в квартала ти? Да е достъпен, разпознаваем и подканващ“, допълва Миро Турийски.

Първата вечер на „Джаз в квартала“ ще се състои на 20 октомври, от 19:00 часа, в Art club N’Joy, входът е 5 лв.

Main Menu