Изкуството на Джън-Шан-Жен (Истинност-Доброта-Търпение) в галерия Пловдив

05 Май 2018 09:08

На 9 май от 18:00 часа в Галерия „Пловдив“, ул. „Авксентий Велешки“ № 20, ще бъде открита международната изложба „Изкуството на Джън-Шан-Жен“ (в превод от китайски - Истинност, Доброта, Търпение). Тя е представена в 80 държави, а от юли 2004 година е посетила над 800 града по света.

 

До този момент изложбата беше представена в Балчик, Добрич и Бургас с голям обществен и медиен отзвук. Тя ще гостува в града на тепетата в периода 09.05. - 27.05.2018 г. с работно време от 9:00 до 17:30 всеки делничен ден. Вход - свободен.

 

В следващите три месеца престижната изложба предстои да бъде представена в градовете Варна, Стара Загора и София. Изложбата идва от Гърция и гостува в страната ни за втори път. При първия гастрол в България е посетила градовете София и Пловдив.

 

Традиционна маслена живопис, използвана от ренесансовите майстори, разгръща пред гражданите и гостите на Бургас своеобразно „ново възраждане“ на изобразителното изкуство. Няколко от произведенията представят класически китайски мотиви и са рисувани върху коприна или хартия, както и калиграфия.

 

Основавайки се на традиционни класически похвати, двайсетте творци на „Изкуството на Джън-Шан-Жен“ (Истинност-Доброта-Търпение) наблягат върху играта със светлосенките, усъвършенстват геометрията и линиите с цел да задълбочат значението и добавят силата на емоцията към обекта на картините. Те разказват истории от Изтока, допълнени от настоящето.

 

Картините въплъщават йерархията на съществуването – място, дух и материя, чрез структурата на макро и микрокосмоса и мястото на човека в тях. Свързването на душа и материя, характерно за ренесанса пресъздава вечната връзка между морал и изкуство.

 

Тематиката на творбите е затрогващо лична и разкриваща вътрешният духовен свят на художниците, съпричастни в нарушаването на човешките права. Авторите са предимно китайски художници вдъхновени от традиционната практика за личностно подобрение Фалун Дафа.

 

„Истинност–Доброта–Търпение“ е характеристика на вселената, източник на човешкия морал и основата на мира и свободата. Тя е извън време и пространство, религия и политика. Традиционната китайска култура отразява баланса между човек и природа, съществуващи в точния момент и благоприятното пространство.

 

Някои от художниците се посвещават на смисъла на живота. Техните творби възхваляват божественото и задълбочават темата за борбата между добро и зло. Художествените им усилия не са насочени единствено към удовлетворяване на сетивата, а се целят в по-висшата мъдрост и истина. „Изкуството на Джън-Шан-Жен“ издържа изпитанията на времето. Основен мотив тук е разкриването на истината за земния и небесния свят. Това са произведения, които достигат отвъд външната красота и пречиства човешката душевност.

 

Изложбата представлява интерес за широк кръг от хора. Тя призовава хората, които следят новостите в изящните изкуства, тези, които се интересуват от връзките между изкуство и общество и способността на човек да се справя с беди и изпитания.

 

Тази уникална изложба показва силата на духа и способността на човешкия род да устоява на злото. В унисон с традицията на китайските будистки, даоистки и литературни изкуства, „Изкуството на Джън-Шан-Жен“ се стреми да издигне изцелителната сила на морала и добродетелността. Художественият поглед към човека и божественото предлага ново разбиране и оценяване на тази връзка. Безкрайната чистота на вътрешно съзерцание и умиротворение, излъчвана от авторите, е причина много посетители на изложбата да споделят усещане за мир, спокойствие и красота, изправени пред тези произведения. Величието от победата на добродетелта във всяка една картина от изложбата прави всеки посетител съпричастен към значимите общочовешки закони: Истинност-Доброта-Търпение.

Mr. Bricolage
LGarden

Main Menu