Театрална сценография на Нейко Нейков в Градската галерия /снимки/

09 Авг 2018 21:50
Театрална сценография на Нейко Нейков в Градската галерия Театрална сценография на Нейко Нейков в Градската галерия

Колеги, почитатели и приятели на един от доайените на българската сценография Нейко Нейков се събраха в залите на Градската художествена галерия да го поздравят за ретроспективната му изложба. По повод 75-ия си юбилей художникът представя на двата етажа на ул. Княз Александър I“№15 проекти, макети, ескизи, плакати от най-успешните театрални постановки, по които е работил в цялата страна. Сред гостите бяха директори на театри (Пазарджик, Сливен) актьори, сценографи, режисьори. Изложбата обаче беше открита от художник. Матей Матеев припомни, че в сценографията има от всички визуални изкуства, за нея се изискват много познания и въображение.

 

Нейко Нейков е роден в Пловдив през 1943 г. Завършва Националната художествена академия в София през 1971 г. в класа на известния театрален художник Георги Иванов – ателието по сценография на проф. Георги Каракашев. Веднага след дипломирането си в продължение на три години работи в Силистренския драматичен театър „Сава Доброплодни”, следват театрите в Русе, Сливен, Кърджали, Пловдив, столичния Централен куклен тетатър, Сатиричния театър в София. Създавал е сценография и костюми в творчески тандем с най-големите български театрални режисьори. Автор е на повече от 150 сценографски решения на произведения от българската, руската и европейската драматургия. Носител е на престижни награди, сред които на СБХ, на САБ, наминация и награда „Аскеер”.
Изложбата му ще остане отворена за публика до 27 август.

 

Здравейте,
Много дълго писмо сте написали, намирам го за излишно усилие. Никой не е отнел правата ви за организация на изложбата.
Ще припомня, че преди две години ме покани на разговор г-н Красимир Линков, показа ми писмото ви и попита за моето мнение. То бе положително.
През октомври 2017 се видяхме в галерия "Фотосинтезис" и ме информирахте лично за проекта.
На питането ми в началото на тази година за среща със студенти, ми отговорихте нееднозначно.
Аз се познавам се с Балън от 2000 г., когато вероятно фотографията не е била в прерогативите ви.
А колкото до контактите ми с автора е неетично да ги коментирате.
Пожелавам успех на всички участници в проекта
Никола Лаутлиев

 

 

 

 

© 2018 PlovdivskiNovini.bg Всички права запазени

Main Menu