Откриват фотографска изложба и известна флейтиска ще изнесе концерт в "Тракарт"

05 Окт 2018 17:37
С  подкрепата на Генералното консулство на Република Турция в Пловдив и Българско-турски литературен клуб за девети пореден път младежи от Пловдив имаха възможността да се докоснат до „планината на боговете“ Немрут /Адъяман – Турция/.
 
На XIX-я поход за мир домакините от Ротари клуб „Немрут“ в Адъяман посрещнаха младежи в неравностойно положение и заедно покориха митичната и величествена планина - един от забележителните паметници на елинистичния период и обект на ЮНЕСКО.
 
Тази година с младежите от Турция,  Бразилия, Мексико, Парагвай, Аржентина и Тайван бяха и единадесетокласниците Богомила Калчева и  Емил Вълчев, заедно с група от пловдивски  журналисти. Те се изкачиха на върха, развяха българския флаг и разказаха за най-стария жив град в Европа - Пловдив, който през 2019 година ще е културната столица на Стария континент.
 
Младежите имаха уникалния шанс да минат и по моста Джендере, направен от 92 реда изсечени камъни, всеки от които тежък по 10 тона. На входа и на изхода на моста, построен в началото на II в.пр.Хр.от16-и римски легион, има три 10-метрови колони.
 
Част от пловдивската група бе и художникът Жорж Трак, по чиято инициатива участниците в проекта от града на тепетата посетиха и Гьобекли тепе – „лабораторията”, където е създадена човешката цивилизация. Може да се каже, че това е най-значимото откритие на модерната археология. Първата постройка в Гьобекли тепе е издигната някъде около 10 000 г.пр.н.е, изпреварвайки Стоунхендж с цели 7000 години.
„Храмовият комплекс е безспорно доказателство, че човешката цивилизация съществува от много по-отдавна, отколкото сме предполагали досега”, уточни Жорж Трак
***

Участниците в проекта ще разкажат на пловдивчани за това приключение. С фотографиите направени по време на пътешествието ще бъде организирана изложба с ражпродажба, в полза на благотворителна кауза.
Събитието ще бъде съпроводено с рецитал-флейта на Чисем Йонвер Зафер – преподавател в Държавната консерватория при Тракийски университет Едирне /Турция/.
 
 Заповядайте на 10.10.2018 г. от 18:00 ч.  в
Културен център-музей  "Тракарт",
подлез "Археологически"
гр. Пловдив 4000 / Plovdiv
 
Червено
© 2018 PlovdivskiNovini.bg Всички права запазени

Main Menu