Изложбата „Два свята“ се откри в навечерието на Деня на будителите

29 Окт 2018 07:21

 

Изложбата „Два свята“ на пловдивските художници Анета Стоянова и Станислав Трайков се откри в навечерието на Деня на будителите – 1 ноември. За втора поредна година авторите представят своите творби в Дома на културата „Борис Христов“.

„Първата ни съвместна изложба миналата година премина при изключителен успех. Това ни провокира с Анета по същото време да открием и тази. Отзивите бяха чудесни и приятелите ни приканиха да продължим да вдъхновяваме любителите на изкуството“, каза Станислав Трайков.
В изложбата са включени 50 картини на двамата художници. Те са изключително разнообразни и са създадени през изминалата година. Представят предимно пейзажи – градски, модернистични, природни… Обединяваща за двамата художници е темата за морето. „То ни вдъхновява и ни свързва с приятели-художници, с които участваме в пленери“, коментират авторите.

Като добро начало за всичко, което ще се случи по време на домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата определи изложбата на Анета Стоянова и Станислав Трайков изкуствоведът Вихра Григорова. Тя уточни, че в нея може да се види „водопад от цветове“ и жизнерадост.

За първи път Анета Стоянова рисува изображения на жени в традиционни български носии. „Идеята се появи в Банско, където участвахме в благотворителен пленер в подкрепа на болно дете“, сподели Анета Стоянова и продължи: „Липсваше ми българското, особено през 15-те години, когато живях в Англия и затова обичам да изобразявам родното“. Сред картините й се откроява творбата „Смисълът на живота“. Тя представя жена в два етапа от житейския й път, очакваща любимия и загубила любовта. В друга творба авторката изобразява в носия Дара Узунова, която е ученичка в езиковата гимназия и въплъщава чертите на българското момиче. Сред любимите сюжети на художничката са и коне, мечки, тигри и други животни, както и цветя.

Двамата художници представят пред публиката обща творба – „Два свята“, която подариха на Дома на културата. „Картината въплъщава усещането за Пловдив на авторите – за времето и извън него, за пространството и извън него“, коментира Вихра Григорова. Според нея творбата чудесно се вписва в културния дом – мястото, което обединява духа на Пловдив. „Рисувана е от натура от върха на Рахат тепе и обхваща посоката към съвременния център на града, заедно с основните пловдивски тепета“, споделят от своя страна авторите. Тя е сътворена с маслени бои, а техниката е „импасто“. В едната част е използван похват с елементарни едноцветни рисунки и форми, с което се откроява идеята за „Двата свята“ – този на миналото, и този на настоящето. „Зрителят може да направи асоциация и с други „два свята“ – на доброто и лошото, на светлото и тъмното...“, коментират творците и допълват, че картината е рисувана в няколко сеанса, както общи, така и индивидуални.

През последната година пловдивските художници участват в благотворителен пленер за подпомагане лечението на дете от Балчик, както и в изложба в Банско, която е преминала успешно и към която е проявен интерес и от чужбина.
„Надяваме се повече хора да се докоснат до нашите картини и да почувстват нашите светове“, коментира Анета Стоянова. Тя посочи, че имат любима мисъл на Тодор Колев, която следват в творчеството си: „Има ли мисъл, има ли чувство, само тогава става изкуство“.
Изложбата „Два свята“ на Анета Стоянова и Станислав Трайков може да се види във фоайето на Дома на културата „Борис Христов“ още две седмици.

© 2018 PlovdivskiNovini.bg Всички права запазени

Main Menu