Роджър Балън представи своите „архетипни“ фотографии в Градската художествена галерия/снимки/

15 Ное 2018 13:33

При огромен интерес в Градска художествена галерия – Пловдив на 14 ноември се откри изложбата „Роджър Балън.Архетипи“ - ретроспекция на световноизвестния майстор на черно-бялата фотография на подсъзнанието. Кураторът на изложбата Данислава Делчева е подбрала 122 от снимките на Роджър Балън, създавани от 1982 година досега изцяло в Южна Африка, където роденият в Ню Йорк артист живее през последните десетилетия. Делчева е и издател на току-що отпечатания каталог към експозицията.
Провокативните изображения на Балън изкушиха разнородна по възраст и артистичен вкус публика, която фотографът призова да открие собствения си вътрешен свят в причудливите, плашещи или гротескни фантазни композиции,
които той е създал.
Според кураторката: „С характерната си естетика и провокативност артистът се превръща в един от най-влиятелните фотографи, харесван от всяко следващо поколение, което разпознава изкуството му като житейска философия и символ на времето, в което живеем.“
Творби на Роджър Балън са в колекциите на МОМА (Ню Йорк), Тейт Бритън (Лондон), Музея Виктория и Албърт (Лондон), Пушкинския музей (Москва), Центъра Помпиду (Париж) и много други галерии и музеи от тяхната величина.

 

Изложбата е част от Културния календар на община Пловдив и се осъществява с подкрепата на Пловдив 2019 – Европейска столица на културата.
Тя ще остане отворена за посетители до 5 декември.

Камилски дол

Main Menu