Национална ученическа изложба „Плакат“ в Балабановата къща/снимки/

21 Ное 2018 19:26

На 20 ноември – Световен ден на децата, в Балабановата къща в Стария град в Пловдив беше открита първата Национална ученическа изложба „Плакат“, организирана от Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“ Пловдив и Държавната агенция за закрила на детето.

51 млади художници от училищата по изкуствата към Министерството на културата интерпретираха темата „Сигурността на децата в реална и виртуална среда“, а творбите им бяха оценявани от професионалисти. В журито, председателствано от д-р Ненко Атанасов, главен асистент в Националната художествена академия в София, участваха преподаватели в НХА и АМТИИ – Пловдив, графични дизайнери, представители на Министерството на културата и Държавната агенция за закрила на детето.

Комисията определи две първи награди – на Сахак Касапян от НХГ „Ц. Лавренов” за плаката му „Лабиринт” и на Ивет Петкова от Националната гимназия за приложни изкуства „Св. Лука” - София за произведението ѝ „Много си сладка”.

Втора награда спечели Йоана Карчева от софийското приложно училище, а трета стана Хатче Алиева от НХГ „Димитър Добрович” - Сливен. Журито даде и пет поощрителни награди - на Силвия Иванова от Сливен и на възпитаниците на пловдивската художествена гимназия Атанас Каракашев, Златина Илиева, Йоана Караиванова и Радослава Иванова. Георги Костадинов бе отличен като най-млад автор.

Директорът на НХГ „Цанко Лавренов“ Светлозар Чавдаров поздрави призьорите и обяви, че официалната церемония по награждаването им ще се състои в Държавната агенция за закрила на детето в София през декември.

Main Menu