Бургаски художник подреди икони в Общински съвет Пловдив

27 Ное 2018 11:42

Бургаският художник Тошко Вачев, който се занимава с иконопис от 20 години, подреди 69 икони в Общински съвет Пловдив, част от Коледна изложба посветена на Рождество Христово. Първата икона, която изписва, е на Пресвета Богородица "Достойно ест", която до ден днешен покровителства семейството и всички посетители в дома му. За изработката на иконите си Тошко Вачев използва дъски, като спазва всички указания на канона и някои специфични техники, взаимствани от старите майстори. 

Благодарен съм на всички, които помогнаха тази изложба да се случи, заяви самият автор при откриването й. Той разказа накратко за своя житейски път и как за първи път изписва икона през 1995г. След това започна моят дълъг път към изучаване на творчеството иконопис, сподели още той. Досега Вачев е изписал над 600 икони, като много от тях е дарил на свои приятели и близки по лични поводи и по време на християнски празници. В знак на благодарност към Дружеството на Пловдивските художници, което е откликнало на идеята за изложбата, Вачев подари икона на „Свети апостол Ерм“, покровителя на Пловдив.

Председателят на Дружеството на пловдивските художници Снежана Фурнаджиева прие подаръка с вълнение и сподели, че настоящата изложба е различна като тематика, но тя показва здравината, върху която ние като хора съществуваме, която ни връща, за да ни покаже истината, когато сме много объркани.

Председателят на Общински съвет Савина Петкова сподели, че е радостна от факта, че именно тази изложба се е случила в Общински съвет. Мисля, че не е случайно и последователно в рамките на няколко седмици Общински съвет да бъде домакин на две събития – Международна научна конференция на тема „Религия и образование“ и настоящата изложба. Двете събития са стойностни сами по себе си, но още повече, че те се случват в навечерието на един от най-светлитите празници от годината – Рождество Христово, сподели Петкова.

Изложбата, която е подредена в галерия „Пловдив“ във фоаето на Общински съвет Пловдив може да бъде видяна през целия декември и в началото на януари.  Сред интересните изработки са икони на Света Богородица, Светите Пълководци Георги и Димитър, закрилникът на град Бургас - Свети Николай Чудотворец, Светиците Марта, Юлия, Татяна, Ана, Светите Мъченици Вяра, Надежда и Любов и други.

Камилски дол

Main Menu