Печат на тази страница

Изложбената 2019 в Градската художествена галерия започва с „Необозримо за Кольо К.“

03 Ян 2019 13:12

 

С голяма ретроспективна изложба на един от най-обичаните пловдивски творци Кольо Карамфилов (1963 – 2014) Градската художествена галерия започва своята изложбена програма по време на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Откриването ще бъде на 7 януари от 18.00 ч.
До края на месец януари на двата етажа в Залите за временни експозиции на ул. „Княз Александър I“ №15 ще бъдат представени произведения от различни периоди в артистичния живот на Кольо Карамфилов, предоставени за изложбата от галеристи, частни колекционери, приятели. Ще се покажат филми за и с него в опит да се изгради обозрима картина на разноликото му творчество. Карамфилов работи в почти всички жанрове на визуалното изкуство - графика, живопис, скулптура, пърформанс, инсталации, фотография, изявява се също като режисьор и сценарист.
На 28 януари от 17.00 ч. в ГХГ Пловдив ще бъде представен двуезичен каталог, специално подготвен на изложбата.
Според изкуствоведа проф. Галина Лардева, „Кольо Карамфилов е средоточие на различни, понякога провокативни гледни точки, творчески концепции и нагласи. Той е един от малкото български автори с ярко изразен регионален и същевременно национален облик и значимост. Специфичното му място в художествените процеси от последните десетилетия у нас се определя от пресичането между съзнателно избраната автостилизация на артиста като „художник на собствения си живот“ и разполагането на творчеството като територия, която единствена е в състояние както да изрази, така и да запази индивидуалната чувствителност на твореца.“
Проектът се осъществява от Фондация „Култура и съвременност“ в партньорство с галерия U.P.A.R.K. и е част от официалната програма на Европейска столица на културата – Пловдив 2019.

Main Menu