Печат на тази страница

Венета Маринова представи "Убежна точка" /снимки/

09 Апр 2019 16:00

Пловдивската художничка Венета Маринова представи пред почитатели и приятели своите нови живописни творби, обединени от заглавието „Убежна точка“. Изложбата се откри в постоянна експозиция „Мексиканско изкуство“ към Градската художествена гелерия на ул. „Артин Гидиков“ в Стари град, където ще остане до 29 април.

Новият цикъл картини на една от „Жените на Ръб-а“ беше представен от друга съоснователка на арт групата – Албена Михайлова –Бенджи. При откриването тя подчерта: „Въпреки че не е лесно да се дистанцира от трудностите и проблемите на реалността, в която създава изкуство, Венета оставя творбата да я води. Спонтанна и интуитивна, тя предпочита да контактува с платното си без предварителни уговорки. Споделя с него малките житейски радости и дълбоките сътресения на съдбата. По този начин Венета стига близо до нас и ни докосва. И ето – платната ѝ могат да бъдат леки и светли като перца, а други поглъщат болките и негативните преживявания. И все пак Венета е радостен човек, смехът ѝ е запазена марка.“

Експозицията сякаш е разделена на светла и тъмна половина, на пролетно утро и тайнствена нощ. Но и нощта при Венета Маринова е златиста, полумесецът е топъл. Авторката „носи с лекота непосилната тежест на битието“ (Албена Михайлова), приемайки с философска усмивка и светлата, и тъмната му страна като две неделими половини на едно неизбежно цяло.

 

 

 

Main Menu