Областният управител подкрепя второто издание на международната изложба мозайки „Балкански мостове“

15 Апр 2019 15:17

Второто издание на международна изложба мозайки „Балкански мостове” ще стартира на 18 април в Балабанова къща. Изложбата е част от събитийния календар по повод 50 годишния юбилей на ОИ „Старинен Пловдив” и обединява творби на 47 автора от 6 държави, които са селектирани за участие. Проектът се осъществява с подкрепата на областният управител на Област Пловдив Здравко Димитров, който е осигурил награди за трима от участниците : Стамат Иванов – Почетен плакет и Награда за цялостна дейност отдадена на мозайката, Кристина Кутова – Награда за млад и перспективен автор и Петър Вуйошевич-Сърбия – Награда за развитие и разпространение на мозайката.

Куратор на международния проект е Крум Шаранков, а журито, което направи селекцията на творбите бе в състав: Красимир Линков, Георги Иванов – Жорж Трак и Никола Певичаров. Второто издание на форума отново има за цел да популяризира Пловдив както като Европейска столица на културата, така и като град, в който разкриването на историческите пластове е приоритет.

Чуждестранните гости и българските участници ще бъдат посрещнати на 18 април в 19:00 в двора на Балабанова къща с танцова програма от ансамбъл „Тракия”. В представителната експозиция ще присъстват и по-малки, по-кавалетни творби, които могат да се впишат в интериорни пространства. Новото във второто издание на форума е участието на автори от Турция – страна богата на антични мозайки. Творбите на художниците от съседната ни страна показват една съвременна линия в мозаечното изкуство.

За първи път международната изложба „Балкански мостове” ще има и своята съпътстваща научна конференция. На 19 април с начало в 11 ч. в Малка раннохристиянска базилика ще се дискутират теми свързани с историята на мозаечното изкуство, с това как то все повече навлиза в съвременната градска среда и дом. Организаторът Крум Шаранков споделя, че публиката ще има възможността да съпостави различните мозаечни школи и материали, да изследва експериментаторския дух на майсторите на това сложно и толкова естетско приложно изкуство – мозайката. Според него „разнообразието от участващи страни и автори е знак, че „Балкански мостове” се развива в правилна посока, че трупа своя авторитет и гласност далеч извън пределите на Пловдив и България. Моята мечта е да продължим да градим мостове и ЗАЕДНО да превърнем мозаечният форум в традиционно събитие в календара на ОИ „Старинен Пловдив” на всеки две години, като винаги е съпътствано и от дискусионна научна конференция.”

 

Main Menu