С изложбата "Омагьосано царство" Градската галерия отбелязва 130 години от рождението на Николай Райнов

24 Май 2019 07:43

 

 

От 23 май до 30 юни Градска художествена галерия – Пловдив показва изложбата „Омагьосано царство“ с творби на Николай Райнов (28.02.– 07.04.2019) – личност, оставила ярък отпечатък в българското изкуство през първата половина на 20 век. Произведенията могат да се видят на втория етаж в сградата с постоянна експозиция на Енчо Пиронков на ул. „Васил Кънчев“ №1 в Стария град.
Изложбата е резултат от дългогодишно проучване върху творчеството на Николай Райнов от кураторите на изложбата Станислава Николова и Галина Декова, уредници в Софийска градска художествена галерия, където експозицията беше показана през изминалите два месеца. Според кураторите:
„Голямата известност и митовете около личността на Николай Райнов се дължат преди всичко на неговото литературно и публицистично творчество. Той е и авторът на първата българска история на изкуството и на едни от първите монографии за българско изкуство. Завършва Художествено-индустриалното училище в София през 1919 г. През целия си живот се определя като „художник-декоратор“, създава значителна продукция в областта на илюстрацията и оформлението на книгата, както и многобройни декоративни проекти. Най-личната, уникална и разпознаваема част от художественото му творчество обаче остават т. нар. „стилизувани картини“, които създава през 20-те и 30-те години. От една страна те го открояват като изключително явление на художествената сцена в този период, а от друга страна препращат към единната философска система, обединяваща делото му. Всяко произведение на Николай Райнов – от най-незначителната рисунка до теоретичните му трудове, е фрагмент от този сложен градеж. Някои от декоративните композиции достигат до нас, придружени от обяснение на сюжета, но всички те отразяват дълбоката ерудираност и многостранните интереси на Николай Райнов в области като философия, история на религията, етнография, физика, ботаника, астрология, химия и т.н.“

 

В настоящата изложба са включени над 35 произведения на Николай Райнов в опит художественото наследство на автора да бъде видяно чрез декоративните
природни картини, графичните композиции и илюстрации. Представени са както по-ранни творби, така и от късния му период, а също и гравюри от престоя му в Париж (1925-1927). Сред стилизираните пейзажи от 30 –те години на 20 век са и пейзажите, изработени в лакова живопис върху станиолена основа, които нямат аналог в българското изкуство.
С произведения от своите фондове участват: Софийска градска художествена галерия, Градска художествена галерия – Пловдив, Художествена галерия „Димитър Добрович“ – Сливен, Художествена галерия „Владимир Димитров - Майстора“ – Кюстендил, Галерия „Филипополис“ – Пловдив, колекция на Димитър Инджов и други частни лица.
Изложбата е съпроводена от каталог на български и английски език.

LGarden

Main Menu