„Среднощни анотации” от Христо Бозуков

17 Юни 2019 07:49

 

Галерия ХебросАрт представя Христо Бозуков – един млад, но с вече богата артистична биография художник. Експозицията е с наименование Среднощни анотации, в която той за първи път показва рисунки – акрил върху картон. Изложбата ще бъде открита на 20 юни, четвъртък, от 18. 30 часа в галерия SEVEN в Капана, ул. „Павел Куртевич” 4. Това е поредната самостоятелна изложба на живописеца. Рисунките са създадени след полунощ, откъдето идва и заглавието на изложбата.

Започнах да пресъздавам многоцветно всичко онова, което ме беше провокирало през деня. Тогава разбрах, че времето през нощта тече по съвсем различен начин. Рисунката е сложна форма на комуникация, но се показа моят начин за среднощно представяне, споделя Христо Бозуков.

Неговите „Среднощни анотации“ насочват зрителската рецепция към друг аспект от творческата същност на художника. Това е синтезът, заложен в рисунката. И в нея Христо остава верен на своята цветова стратегия, на изобразяването, на загатванията. Именно загатванията са сред водещите признаци в творбите му, където чрез цветовете и абстракцията той изговаря началните думи за онова, което зрителят трябва да разшифрова и да влезе в диалог с посланията на автора.

 

Христо Бозуков е роден на 12.03.1987 г. в гр. Пловдив. Средно образование завършва през 2006 г. в хуманитарна гимназия „Никола Вапцаров”.
През 2014 г. завършва висше образование бакалавър и магистър по стенопис във Великотърновския университет ”Св.Св. Кирил и Методий”, факултет по Изобразително изкуство.
От 2009 г. участва в повече от 60 (шестдесет) изложби в България и чужбина, от които 12 самостоятелни. В България изложбите са в художествените галерии на Велико Търново, София, Пловдив, Тутракан, Габрово, Стара Загора, Плевен, Бургас, Варна, Ямбол, Трявна, Разград.
В чужбина: - Първи международен пленер за студенти в Сърбия - Ниш – 2011;
- Изложба „Вятър в мъглата” в Румъния – Констанца - 2011;
- Изложба в галерия „Paulina’s Friends“, Берлин, Германия – 2016г;
- Изложба в Villa Cathala- Noisy-le-Grand, Париж, Франция – 2018.
Награди: - Конкурс за млади автори „Ичко Лозев”- 2011, второ място;
- Награда в студентска изложба конкурс „Изкуство на хартията” – 2012;
- Награда за живопис на годишната студентска изложба – 2012;
- Специална награда за млад автор, годишна изложба на Дружеството на пловдивските художници - 2015.
Организатор, участник и куратор на: - Изложба „АРТРозалиада“ – 2012, 2013, 2014 в Пловдив, Велико Търново и Разград;
Неговите творчески интереси са в областта на абстрактната живопис.

LGarden

Main Menu