Печат на тази страница

Изложба „В тайнството на светлините” в галерия ВИА Артис Пловдив

29 Юли 2019 17:11

 

Изложбата на Елена Парушева, реализирана първо в Париж през 2018 и включена в програмата на Европейската година на културното наследство, пристигна в България и бе представена през юни в Ямбол, а от 1 август ще бъде експонирана в Пловдив, Културна столица на Европа за 2019.

Елена влиза в областта на интерактивното изкуство още с първите си творби в България. Връщайки се към произхода на своята концепция, тя създава творби, основани на движение, прозрачност, повторение и светлина. Тя разкрива невидимото и поставя видимото на заден план. Тя играе със слоеве от тюл и прозрачност; рисува със сенките на урбанистичен елемент, които тя отдавна използва – решетъчния електрически модул.

Човек се изненадва от електрическите стълбове, които са начертани върху меки платове, памучни облаци или окачени сфери. Това е послание за връзката, която човек има с машината и нашата зависимост от технологията.

Елена кани зрителя да влезе в нейното електрическо приключение, да види своя портрет в геометричните разрези на решетката, да се опита да завърши пъзела, да задейства движения и светлини.

КОНЦЕПЦИЯ

Първоначалната идея за търсенията на автора в областта на околната среда идва през 1999 при публикуването на една конвенция между френското правителство и EDF-Electricite de France (Електрисите дьо Франс), според която пилоните за ниско, средно и високо напрежение, които служат за поддръжка на линиите за транспорт на електричество, ще изчезнат завинаги. Те ще освободят от присъствието си френския пейзаж до 2012 в Парижкия район и до 2030 в цяла Франция.

Мрежата за електроснабдяване ще минава под земята.

Целта на тази конвенция е свободен пейзаж и чист хоризонт.

Търсенията на авторката са да запази няколко последни екземпляра от тези конструкции като символ на нашата епоха – епоха на стомана и бетон.

От рисунките, вдъхновени от металните конструкции гиганти, тя стига до решения за монументални инсталации, скулптури, фотографии, инфографии, етюди на светлината...

ТВОРЧЕСКА БИОГРАФИЯ

Родена на 10.08.1959 г. в Ямбол, България.
Завършила е „Изящни изкуства“ във Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“ при проф. Станислав Памукчиев.
Работи и живее във Франция от 1991 г.
Нейните творби са ориентирани към „Изкуството и околната среда“, работи в областта на пластиката, инсталациите, акциите, живописта, фотографията, инфографията.
През 1999 г. основава художественото движение „Electric Art (Електрическо изкуство)“ и работи по проекти, които превръщат кули за високоволтови електропроводи, вятърни мелници или антени в произведения на изкуството.

Нейни творби са притежание на:
- Колекция „Chalmers“, Гьотеборг (Швеция)
- Колекция „Spie“, Ротердам (Холандия)
- Фондация „Doble“, Морисвил (САЩ)
- Колекция „Altalink“, Калгари (Канада)
- Музей за съвременно изкуство, Арден (Франция)
- Фондация „Calouste Gulbenkian", Лисабон (Португалия)
- Министерство на културата (България)
- Музей на модерното изкуство „Петер Лудвиг“ (Германия)
- Национална галерия, София (България)
- Художествена галерия „Жорж Папазов“, Ямбол (България)
- Фонд за съвременно изкуство на БЛОА (Франция)
- Фонд „13 века България“ (България)

Самостоятелни изложби, пърформанси и акции на Елена Парушева са организирани в Женева, Франкфурт, Париж, Мюнхен, Лисабон, Осло, Сантяго, Сеул.
18 самостоятелни изложби във Франция.
6 самостоятелни изложби в България.
Групови изложби в Барселона, Брюксел, Виена, Шотландия, Париж, Ню Йорк и много български градове.

www.art-elena.com

Main Menu