Печат на тази страница

Откриха изложбата „Исторически паметници и художествени старини, запазени из пловдивските семейства” в РАМ Пловдив /снимки/

14 Сеп 2019 11:29

В периода 13.09.2019 – 31.12.2019 г. Регионален археологически музей – Пловдив организира временна изложба под надслов „Исторически паметници и художествени старини, запазени из пловдивските семейства”. Изложбата беше открита официално снощи по време на Нощта на музеите и галериите в Пловдив, която ще продължи до неделея. 

Изложбата акцентира на дарителството и на приноса за формиране на отношението към културното наследство. Тя отразява настроенията и духа на пловдивската общественост от началото на ХХ век. В изложбата са представени 7 предмета, дарени на музея от седем значими фамилии, изиграли ключова роля за оформянето на градския облик на Пловдив. Разказани са и техните семейните истории.

Преди 90 години, на 29 септември 1929 г. е била подготвена изложба със същия надслов. Това е първата временна изложба на музея, наричан тогава Народна библиотека и музей, която е представила 400 предмета на 56 видни пловдивски семейства.

В периода 1922–1923 г. в Народна библиотека и музей и Пловдивското археологическо дружество се заражда идеята за формиране на специален фонд „Фонд за изучаване на Пловдивски окръг” и за възпитаване на специално отношение към културните ценности. През 1929 г. този фонд е основан, а изложбата „Исторически паметници и художествени старини, запазени из пловдивските семейства” е израз на постигнатия успех.

90 години по-късно изложбата е частично пресъздадена в Регионален археологически музей – Пловдив. Куратори на изложбата са Соня Семерджиева, Екатерина Илиева и Любомир Мерджанов.

Main Menu