Печат на тази страница

Откриват изложба „Кири-е“ в НБ Иван Вазов

16 Сеп 2019 10:28

На 18 септември 2019 г. /сряда/ от 18.00 ч. във фоайе „Изкуствотека“ /втори етаж/ на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив ще бъде открита изложбата „Кири-е“. Кири-е е традиционно японско изкуство, водещо началото си от начина за декориране на летни кимона. Самите щампи са се изработвали чрез изрязване на един лист хартия. В България това изкуство е популярно от 2012 г., когато Рина Пападопулу прави първия уъркшоп по Кири-е. През 2015 г. е основана и Асоциация „Кири-е интернешънъл България“, която е и организатор на събитието, със съдействието на НБ “Иван Вазов“.

Изложбата ще представи Кири-е произведения на Рина Пападопулу и нейни ученици, свързани с традиционните японски облекла и грацията на японките. Фините черно-бели рисунки ще бъдат съпроводени от японски кимона от личната колекция на авторката. Специален гост ще бъде госпожа Маяно Онодера - творец с международно признание и нейна ученичка от Япония.
Изложбата е асоциирана с програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 с фокус „Японска култура“ и ще може да бъде видяна до 25 септември.

Main Menu