„Момиче с китара“ или „уловената“ музика в изложба на Матей Матеев

17 Ян 2020 10:47

 

Матей Матеев, когото приятелите наричат Матю е убеден, че изложбата „Момиче с китара“ е специален подарък, който галеристката на „Резонанс“ Антония Димитрова му прави за именния си ден. „В нейната галерия „Резонанс“ представям 21 свои платна – степени от пътя, по който вървя. Заедно с Антония нарекохме тази изложба „Момиче с китара “.- разказва художникът.

За да подготви своите платната Матю Матеев има късмета да му позира една невероятна личност – професор Стела Динкова, преподавател по класическа китара в Академията за музикално, танцово и изобразително изукство – Пловдив . Преди 2 години Матеев я вижда на неин концерт в католически храм в Белозем. „Съзрях един неин жест – с лявата ръка тя хвана музиката от пространството. И осъзнах, че не мога да не го пресъздам в платната си“ - спомня си днес творецът. Стела Динкова се съгласява да идва и да свири в ателието на художника, а той я рисува. „Другият невероятен човек и музикант , който влезе в картините ми е родопският гайдар бай Дафо. Останалите образи на платната са от мен – това е творецът.“ - заключи Матей Матеев.

Част от изложба „Момиче с китара“ вече е била представена в Държавната художествена галерия Русе. Но Матю Матеев я доразвива специално за галерия „Резонанс“. Картините от изложбата се продават. Освен една – момичето с китарата, което е на плаката. Нея творецът вече е подарил на своя десетгодишен внук. Истината е, че детето си я избра и аз не можех да му откажа, казва казва той.

Матей Матеев подновява изложбите си в Пловдив след четиригодишно прекъсване. За да „навакса“ той има амбицията през 2020 година да направи три изложби с общо над 60 платна. На 14 февруари - отново в галерия „Резонанс“ той ще представи и втората част от изложбата си, която е нарекъл „Ябълката и след нея“. „В нашата религия ябълката е първичен символ. А ние – хората – сме след нея.“ - обясни замисъла си творецът.

Main Menu