Печат на тази страница

Късчета изкуство от Стелла

25 Юни 2020 08:24

Късчета изкуство от Стелла е заглавието на новата изложба, която галерия ХебросАрт ще открие на 30 юни, вторник от 18ч. в Галерия "Seven" Капана дистрикт. Авторката е младата художничка Стела Делчева
Зрителят трябва да се приготви да се срещне с много лица в творбите, колкото условни, толкова и експресивни. Крайно пестеливи като изображение и ярки като колорит. Лица анфас, с огромни, насочени право към него очи. Палитра от настроения - усмивка, тъга, ирония, изненада, състрадание или просто насмешка. Това са лица, уловени в някакъв специален, много личен момент. Ще видите лица на минувачи, царе, жени и мъже, дори лице - морски пейзаж. Те по странен начин съчетават минимализъм и наивитет, запазвайки непринудеността на случайната среща и провокирайки у зрителя желанието да види още, да научи повече, да не напуска пъстроцветния като детски калейдоскоп свят на Стелла!

СТЕЛА ДЕЛЧЕВА
Дебютната изложба „Лица“ на художничката Стела Делчева бе представена миналата година в Галерията за Съвременно изкуство София. Маслените й платна посрещнаха публиката като откровен детски жест за споделяне на мисли, чувства и преживявания след дългогодишното й творческо усамотение. И този жест беше силно оценен не само от критиката, но и от познавачите на визуалното изкуство. Не остана незабелязано внушението, което тези експресивни картини излъчваха на фона на античните останки на Арена ди Сердика.
И съвсем естествено срещата с публиката тогава прерастна в ново артистично изживяване и сега Стела отново е готова да ни изненада. За твореца няма граници в използването на изразни средства. Неспокойният дух не търпи затваряне в рамки. Затова артистичните проявления на Стела Делчева не се затварят само в живописните платна. Като млад творец нейната философия е свързана с опазването на околната среда. Цветните фолиа, които се изхвърлят като остатъчен материал от изработването на реклами, в офиса на нейния баща, влизат в полизрението на Стела и тя интуитивно започва да създава редица портретни колажи. Авторката ще ни изненада със своята нова изложба „Един портрет, една неразказана история“. „Разкажете я вие. Експериментирайте, може пък да се крие във вас един писател“ – провокативно казва Стела. Така на всеки притежател тя дава шанса да напише своята история на гърба на творбата. Този концептуален характер на предстоящата изложба е съвършено нов прочит на колажа, който влиза в синергия с публиката като вид нова интелектуална игра на мисли и чувства. Вижте тези късчета изкуство представени в „Капана“ - квартала на творческите индустрии в Пловдив!
д-р Ем. Константинова
Вернисажът ще бъде съобразен със завърналите се мерки за сигурност заради Ковид 19.

Main Menu