75 творби - живопис и графика в изложбата „15х5“ изпълниха залата на ул. „Гладстон“ /снимки/

04 Сеп 2020 13:10

 

Заместник - кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов откри колективната изложба „15х5“ на Дружеството на пловдивските художници. Тя е неотменна част от годишната програма на Дружеството и традиционно събитие от Културния календар на Община Пловдив. Пламен Панов подчерта в приветствието си към участниците и гостите на откриването, че Пловдив е Европейска столица на културата - титла, с която много се гордеем, но Пловдив винаги е бил и „Градът на художниците“. В настоящата изложба 15 автори от различни поколения и с различно светоусещане показват разнообразието на таланта, който градът ни притежава. Той заяви и готовността на Община Пловдив да подкрепя и занапред изявите на Дружеството на художниците.

На двете нива в Изложбена зала „2019“ на ул. „Гладстон“ №32 към Градската художествена галерия, петнадесет пловдивски художници се представят с по пет от своите най-нови живописни и графични творби. Кураторът Христо Жеков е поканил и тази година творци от различни поколения – от току-що дипломиралия се Мирослав Арабаджиев до утвърдени имена като Никола Певичаров, който ще чества през настоящата 2020-та своята 60 - годишнина.

В този възрастов диапазон се разполагат и останалите участници: Ваня Годжелова, Вячеслав Есенков, Гроздан Илков – Графа, Дияна Папазова, Женя Бозукова, Жорж Сопаджиев, Константин Константинов, Николай Алексиев – Фокса, Петър Чучулигов, Пламен Велчев, Полина Станчева – Тодорова, Христо Жеков, Христо Милчев. Но изкуството, както подчерта при откриването и кураторът, не зависи от възрастта, а от таланта.

Снежана Фурнаджиева, председател на ДПХ, акцентира върху любопитната подробност на родовата приемственост в избора на пътя в изобразителното изкуство, защото половината от авторите са наследници на прочути пловдивски артистични фамилии. Тя прочете приветствие от името на областния управител Дани Каназирева, която поздрави художниците за чудесната изложба.

Експозицията „15Х5“ в зала „2019“ може да се разгледа до 30 септември. Входът е свободен.

Main Menu