Представят луксозната графична папка на ателието по „Сериграфия” на НХГ „Цанко Лавренов

06 Окт 2020 12:53

 

Утре вечер – 7 октомври от 18.30 часа в къща „Иван Черноземски“, ул. „Цанко Лавренов“ № 5, Стария град. (новооткрития Културен център на СНЦ „Бизнесът за Пловдив“) ще бъде открита изложба и ще бъде представена луксозната графична папка на ателието по „Сериграфия” на НХГ „Цанко Лавренов“. Второто графично издание, което е истинска колекционерска ценност, продължава традицията след 7- годишна пауза с финансовата подкрепа на собственика на пловдивската галерия „Aeterna” Стоян Даскалов.

На откриването ще присъстват заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов, проф.д-р Галина Лардева-заместник-ректор по научноизследователска и художественотворческа дейност, Катедра "Изящни изкуства" в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ Пловдив, Светлозар Чавдаров – директор на НХГ „Цанко Лавренов“, Стоян Даскалов - собственик на галерия „Aeterna” и спомоществовател на проявата, представители на СНЦ „Бизнесът за Пловдив“, преподаватели и ученици от гимназията, пловдивски творци и почитатели на графичното изкуство.

Сериграфиите от втората графична папка са печатани в периода от 2014 г. до март 2020 г. Графичните произведения са собственост на „Студио S” – ателие по „Сериграфия” към НХГ „Цанко Лавренов”. Всички оригинални отпечатъци са изработени на ръчна хартия Fabriano с висококачествени материали Euroinks. Колекцията на „Студио S” включва сериграфии на известни художници, които са реализирани с разнообразни творчески подходи и показва богатите технологични възможности на сериграфията.

Изложбата включва 15 сериграфии от второто графично издание. Ще бъдат показани произведения на преподавателите от Художествената гимназия: Антония Фингарова, Ваня Годжелова, Димитър Келбечев, Кети Георгиева, Кристина Кутлова, Михаил Маламски, Паулина Стоянова, Петър Чучулигов, Пламен Велчев, Полина Тодорова, Светлозар Чавдаров, Христо Жеков и на трима художници, които са свързани с училището: Йордан Велчев, Цветана Гумеля и Янко Ненов.

Сериграфската база се помещава в сградата на НХГ „Цанко Лавренов” и е създадена през ноември 2012 г. с дарено оборудване от Българска Асоциация за Съвременна Графика и Печат, асоцииран член на FESPA. Специфичните творчески процеси при отпечатването на графиките се ръководят от умдрукера на Ателието - Съби Събев, който съветва авторите и споделя своите професионални умения и опит в сферата на сериграфията.

Първата луксозна папка със сериграфии е издадена през 2013 г. и е част от съвместен проект между НХГ „Цанко Лавренов“ и Община Пловдив, а втората папка продължава традицията.

Main Menu