Представиха луксозното колекционерско графично издание на ателието по Сериграфия на Художествената гимназия в Пловдив /снимки/

08 Окт 2020 14:19

 

 

Многобройни ценители, почитатели на графичното изкуство, колекционери, ученици и преподаватели от НХГ „Цанко Лавренов“, пловдивски творци, медии и видни представители на пловдивските бизнес среди изпълниха миналата вечер двора на къща „Иван Черноземски“ в Стария град, която се стопанисва от Сдружение „Бизнесът за Пловдив“. Поводът за това бе откриването на впечатляваща изложба с 15 сериграфии на ателието към НХГ „Цанко Лавренов“ и представянето на втората луксозна графична папка, която е истинска колекционерска ценност.

Сериграфската база се помещава в сградата на гимназията и е създадена през ноември 2012 г. с дарено оборудване от Българска Асоциация за Съвременна Графика и Печат, асоцииран член на FESPA. Специфичните творчески процеси при отпечатването на графиките се ръководят от умдрукера на ателието - Съби Събев, който съветва авторите и споделя своите професионални умения и опит в сферата на сериграфията. Първата луксозна папка със сериграфии е издадена през 2013 г. и е част от съвместен проект между НХГ „Цанко Лавренов“ и Община Пловдив. Втората папка, която след 7 годишна пауза продължава традицията е факт, благодарение на помощта на пловдивският галерист и меценат - собственика на „Aeterna” Стоян Даскалов.

За изложбата, сериграфията и създаването на графичната папка разказаха Светлозар Чавдаров – директор на НХГ „Цанко Лавренов“ и проф.д-р Галина Лардева-заместник-ректор по научноизследователска и художественотворческа дейност, Катедра "Изящни изкуства" в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ Пловдив. Изложбата бе открита официално от заместник-кмета по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов.

Светлозар Чавдаров благодари специално на умдрукера на Ателието - Съби Събев, човекът, който предава своя безценен опит в сферата на сериграфията на младите хора, запленени от графичното майсторство. Директорът на гимназията изказа огромната си благодарност и към Стоян Даскалов, както и към любезните домакини от „Бизнесът за Пловдив“, отворили вратите на къщата за събитието.

Проф.д-р Галина Лардева сподели изкуствоведската си преценка за това, което е създадено. Тя прочете текст, който е отпечатан като предговор в ръчно изработената графична папка.„Пристрастна съм към това, което ни е събрало тази вечер. Първо - към НХГ, с която работим активно, продуктивно и вдъхновено. Второ към Aeterna” и Стоян Даскалов - искрен, истински човек, който обича от сърце изкуството. За мен беше чест да съм свързващото звено между тях. Те откриха много общи неща – днес, но и се родиха идеи за бъдещи проекти. С идеята на Светлозар Чавдаров и майсторството на Съби Събев и вдъхновените автори, днес имаме един художествен продукт, който всеки колекционер заслужава да притежава“, каза още проф. Лардева.

Пламен Панов поздрави публиката, авторите, учениците и любезните домакини от името на Кмета на Пловдив Здравко Димитров. „Щастлив съм да Ви приветствам точно тук – в пространството на къщата на Иван Чрноземски, защото е един от най-добрите примери за опазване и съхраняване на културното наследство, благодарение на сдружение „Бизнесът за Пловдив“. Тази изложба има изключителна добавена стойност за нашия град. Първо, защото затвърждава напълно заслужения статус на Пловдив като град на художниците. На следващо място, тази изложба показваща сложната техника на сериграфията, добавя и облагородява ДНК-то на града и вдъхновява младите. Благодаря на Стоян, за това че възражда една традиция, на авторите, на ателието, на Съби Събев, на НХГ „Цанко Лавренов“. Пожелавам им да бъдат здрави, вдъхновени, да творят и да ни радват с още прекрасни изложби“, каза заместник-кметът Пламен Панов, който след като откри изложбата, получи от директора на гимназията Светлозар Чавдаров един екземпляр от папката, в знак на доброто институционално сътрудничество между община Пловдив и НХГ.

Сериграфиите от втората графична папка са печатани в периода от 2014 г. до март 2020 г. Всички оригинални отпечатъци са изработени на ръчна хартия Fabriano с висококачествени материали Euroinks. Колекцията на „Студио S” включва 15 произведения на преподавателите от Художествената гимназия: Антония Фингарова, Ваня Годжелова, Димитър Келбечев, Кети Георгиева, Кристина Кутлова, Михаил Маламски, Паулина Стоянова, Петър Чучулигов, Пламен Велчев, Полина Тодорова, Светлозар Чавдаров, Христо Жеков и на трима художници, които са свързани с училището: Йордан Велчев, Цветана Гумеля и Янко Ненов.

Main Menu