Печат на тази страница

Четвърта изложба „Два свята“ откриват пловдивските художници Анета Стоянова и Станислав Трайков в Дома на културата /снимка/

24 Окт 2020 15:24

 

 

Изложба „Два свята“ ще представят пловдивските художници Анета Стоянова и Станислав Трайков за четвърта година в Дома на културата „Борис Христов“. В нея любителите на изкуството ще могат да видят 50 нови творби. Те са разнообразни и са създадени през последните 12 месеца. Представят предимно пейзажи, модерна живопис, натюрморт, рисувани с масло.
„Въпреки ситуацията с COVID-19, решихме да продължим традицията и да представим своите нови творби. Това е нашата шеста съвместна изложба през изминалите 4 години, две от тях са в Банско, където се включихме в благотворителни инициативи през 2018 и 2019. Тази година пропуснахме поради пандемията, но ще продължим заедно със съвместни изложби и участия в пленери в страната“, коментира Станислав Трайков.
Анета Стоянова ще покаже пейзажи от страната, натюрморт и живопис. За трета година в картините й ще оживеят изображения на жени в традиционни български носии. Според Анета те носят мъдростта на предците ни, изработени са с много любов и са характерни за историята на различните региони. В картините й често се срещат романтични сюжети, както и пейзажи с коне, красиви забележителности от страната, цветя.
Обединяваща за двамата автори е темата за морето, която ги вдъхновява и свързва с техни приятели-художници, с които участват в пленери.
На тази изложба Станислав Трайков ще покаже нови пейзажи и модерна живопис. Последните години е увлечен от стила на руската школа, която носи вдъхновение за художника. „Надяваме се посетителите на изложбата да открият новаторството в нашето изкуство и новите техники, които ползваме в творбите си“, коментира художникът.
За първи път ще бъде представена съвместната творба на Станислав Трайков и неговата муза – съпругата му д-р Теофана Добрева. Картината се казва „Тюркоаз“ и е подписана от двамата. Интересен факт е, че още в ученическите си години в елитната гимназия „Лиляна Димитрова“ те рисуват чудесно и таланта им е забелязан от художника и преподавател Борис Дочев. Там пламва и тяхната любов. Години по-късно Станислав открива рисуването като релакс, който му носи вдъхновение в ежедневието. Подобно е и усещането на Теофана, която не само подкрепя стъпките в изкуството на съпруга си, но е и негов критик. За нея тази творба е ново предизвикателство, в което се включва с удоволствие.
Изложбата „Два свята“ на Анета Стоянова и Станислав Трайков ще бъде открита по традиция в навечерието на Деня на будителите. Тази година на 25 октомври 2020 г. от 17.30 часа във фоайето на Дома на културата „Борис Христов“.

Main Menu