Печат на тази страница

Изложба плакат и живопис на Камен Попов (1947 – 2015) в Зала „2019“ на „Гладстон“

02 Ное 2020 13:23

 

Градската художествена галерия представя Камен Попов - знаково име в изкуството на плаката, с голяма негова изложба в зала „2019“ на ул. „Гладстон“№32. Изложбата ще е с отворено откриване на 5 ноември от 16 до 19 ч. и ще може да се види до 25 ноември.

Възпитаник на столичната Художествена гимназия и на Националната художествена академия, Камен Попов оставя ярка диря в България и Европа, като до голяма степен развива индивидуалния си артистичен стил и зад граница. От края на 80-те години до смъртта си през 2015 г. той живее и работи в Люксембург, където основава и ръководи „Галерия 88“, рекламна агенция и дори училище по изобразително изкуство.

Камен Попов е автор на плаката за историческото събитие, когато България и Румъния подписаха в Люксембург (2005) договорите си за влизане в ЕС. Изобразил е стилизирана птица в полет, носеща националните цветове на двете държави.

„... Предпочитам лаконичния стил, трябва да се махне всичко излишно, което би претоварило идеята“ – казва в свое интервю Камен Попов. „Най-трудното е да реша какво трябва да се остави. Мисля, че чрез постепенно изчистване на графичната работа се стига до един силно изразителен стил - следователно един полезен графизъм.“

Успешната кариера на художника включва десетки участия в най-престижните биеналета и триеналета на плаката в цяла Европа, САЩ и Япония. Негови плакати са в колекциите на специализирани световноизвестни музеи в Германия (Мюнхен и Есен), в Музея на модерното изкуство (MOMA) в Ню Йорк, в Музея на Израел, във Френската филмотека в Париж, в каталози и антологии на Национална библиотека – Люксембург, Art Directors Club – Ню Йорк и др.

Успоредно с работата си в сферата на плаката Камен Попов твори и живопис. Според специалистите двете изкуства се съвместяват трудно и това не се отдава на всеки. В изложбата могат да се видят над 30 негови живописни произведения: портрети, натюрморти, интериори, композиции. Така пловдивските ценители ще могат да се срещнат в пълнота с богатото творчество на една необикновена артистична личност.

Main Menu