Печат на тази страница

Петя Доненчева с „Танц на цветовете“ - изложба живопис в Градската художествена галерия

03 Ное 2020 10:41

 

 

Младата пловдивска художничка Петя Доненчева предлага ярка реалистична живопис в своята самостоятелна изложба „Танц на цветовете“, която ще се открие на 3 ноември между 17:00 и 19:30 ч. на двата етажа в Залите за временни експозиции на ул. „Княз Александър I“ №15. За нея това е първо гостуване в Градска художествена галерия - Пловдив.

Петя Доненчева работи предимно маслена живопис в жанровете натюрморт и пейзаж. Природата „която ни заобикаля и се променя през сезоните и годините“ е сред водещите теми в творчеството ѝ. А стремежът е „всеки да намери нещо от себе си във видяното като спомени от пътувания, от детството, от безбройните красиви места из България и запомнени гледки. Предизвикването на емоция у наблюдаващия е главната цел и върховна награда на всеки творец“ – убедена е младата авторка.

В нейните произведения се откроява и темата за Ориент, който я привлича със своята загадъчност, непреходност и приказност. „Обединяващото начало е моето виждане за детайла, цвета и формата, която преминава в трите измерения и, надявам се, ще остане в четвъртото – времето“ – подчертава художничката.

„Танц на цветовете“ ще може да се види до 23 ноември.

 

Петя Доненчева

Родена е на 04.04.1989 г. в Пловдив в семейство на художници.

Взима участие в редица детски и ученически изложби, в конкурси по рисуване още от годините на началното си обучение. Участва и в няколко годишни изложби на Алианс Франсез.

Завършва Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ - Пловдив със специалност живопис. Активно участие в изложбите, организирани от училището – национални и международни.

Първата ѝ по-значима изява е през 2006 г. в галерия „Бовиел“, Пловдив, съвместно с майка си и сестра си - също художници. Следва отново изложба под надслов „ Майка и дъщери“ през 2007 г. в Регионален етнографски музей - Пловдив.

През 2008 г. завършва Висше училище за приложни изкуства „Нидерхайн“ в Крефелд, Германия. Същността на учебния процес там е съчетанието на класически техники със съвременни методи и подход към изкуството. Набляга се на допира до различни материали като дърво, метал, керамика, текстил и стъкло, както и тяхното визуализиране чрез компютърни програми.

През 2009 и 2010 взима участие в изложби живопис във Валанс, Франция.

През 2016 г. има самостоятелна изложба в галерия „Филипополис“, Пловдив.

Творбите на авторката са притежание на много галерии и частни колекции в страната и чужбина.

 

Main Menu