Печат на тази страница

Астрофотография - дебютна изложба на Климент Трендафилов в „мексиканската“ къща на Градската галерия

04 Ное 2020 14:07

 

Сутеренната зала в експозиция „Мексиканско изкуство“ към Градската галерия ще се превърне в нощно небе с наситени цветове и ярки съзвездия от 6 до 28 ноември благодарение на астрофотографиите на Климент Трендафилов. Младият фотограф заснема композитни нощни снимки на небесни тела чрез дълги експозиции, като всяка негова снимка е съставена от няколко кадъра. След обработката им се получават ефектни живописни картини – едновременно реални и фантазни.

Климент Трендафилов казва за себе си, че е човек, който обича да мечтае и да е далеч от шума. Особено любими са му вечерите сред природата. Така открива фотографията и се запалва по астро жанра. Първоначално дори снима с телефон, но сега е оборудван с пълноформатна фотокамера. Той замисля композициите си, месеци преди да реализира конкретната фотография, а процесът преминава през три етапа – планиране, снимане и обработка:

“Планирам кадрите си, като проучвам географските качества на избраното място – височина, посоки, как да достигна до там, какво може да се снима, има ли светлини наблизо. Отделно следя прогнозите за времето, но то често се променя толкова бързо и неочаквано, че все по-рядко имам вяра на този момент. Когато пристигна на мястото, без значение по светло или по тъмно, то ми е толкова познато от подготвителния етап, че все едно вече съм бил там…”

Това, което придава индивидуалност и собствен стил на неговите снимки е специфичната цветова обработка.

Откриването на дебютната изложба на астрофотографа е на 6 ноември от 17:00 до 19:30 ч. в Постоянна експозиция „Мексиканско изкуство“ на ул. „Артин Гидиков“№11, Стария град.

Main Menu