Матей Матеев - художникът, който чисти света с цвете и перо

23 Ное 2020 16:32

 


Матей Матеев или Матю, както го наричат приятелите му е не само художник. Той е истинска граждански ангажирана личност. Като член на Ротари клуб „Пловдив-Пълдин“ основа първия международен пленер „Пловдив от твореца сътворен“. От 2016 година е дописен член на Българската академия на науките и изкуствата. От 2017 година със съдействието на своя Ротари клуб организира младежки пленер по живопис „Творецът“. През 2019 година организира пленер по живопис и в Медицинския университет – Пловдив.

 

Този път именувах изложбата си „Какво направих“- казва Матей Матеев. И обяснява, че това е емоционална му реакция срещу всичко, с което замърсяваме света и унищожаваме имунната му система. „Моята вътрешна духовна защита е като създавам изкуство. На тази изложба представям цветя и пера от птици. И така: какво направих? Ами върша си работата. Живея, страдам – това е, което съм направил. Всеки трябва да отговаря пред света какви ги върши. Изложбата е моят начин да кажа, че съм свободен човек. И ако някой мисли, че ме държи някъде, аз съм дал къде да ме държи: за картините. В любимата ми галерия „Възраждане“ представям 18 платна.“ - казва Матей Матеев.
Художникът приема изложбата и като част от семейна си памет. От поколения Матю е свързан с Македония. „По майчина линия съм българин от Кукуш, а по бащина – българин от Радовиш. Аз се родих в Кюстендил и се чувствам българин, балканец и европеец. Като слушам тази междусъседска драма тя просто ме разкъсва. Най-трудно е когато братя делят бащината нива. Мисля си, че като не можем да разделим нещо не можем ли да го обединим? Убеден съм, че това ще стане. На първо време в Европейския съюз. Израз на болката и надеждата ми са платна от изложбата: „Макове“. Картините ми са отворено писмо към двамата президенти, към двамата премиери и правителствата на България и Северна Македония, към хората. Казвам: няма да ни остане енергия за бъдещето.
Матей Матеев показва във „Възраждане“ и перата, които е нарисувал. Поводът е негов личен спомен от Узбекистан. Там творецът посещава мавзолея на емира Тимур. „Той целият е от бял мрамор. И на белия мрамор видях перо. Бяло перо. Беше 25 март – денят на благовещението. Почувствах, че това е перото на ангела. И го нарисувах. “ - казва Матей Матеев

 

„Новата изложба на Матей е с название „Какво направих“, но аз бих я кръстила „Нежност и страст“. Всяка нова изложба на твореца разкрива нови страни от необятната му фантазия. Матю е винаги изненадващ и непредсказуем и винаги успешен. В тази изложба цветовете се борят за надмощие; те са ту драматични, ту артистични, ту нежни, ту екзотични ... и мога да продължа с още много епитети, защото картините са като необузданата палитра на твореца. Над всичко е непобедимата дива красота на природата и страстната натура на художника Матей Матеев!“

Main Menu